Nem újdonság a motorizált bútor, lakberendezési tárgy motorizálása, az Autókereskedőkből ismert Edd China, valamint honfitársa, Colin Furze épített már – időnként Guiness-rekordot érő – száguldó kanapét, fürdőkádat, vécécsészét is, de úgy véljük, most megtaláltuk a legőrültebb, legveszélyesebb darabot a műfajban.

Az USA-beli, pontosabban pennsylvaniai Hoss Fly 2007-ben építette meg első száguldó bárszékét, mára pedig három teljesítményszinten kínálják kitként a kerekekre és motorra szerelt bőrpárnát 8900, 9900 vagy 10 900 dollárért (kb. 3, 3,35 és 4 millió Ft).

Életveszélyes móka a 750 lóerős bárszék 2

752 lóerő dolgozik a halálra szánt utas feneke alatt. Biztonsági öv, háttámla? Minek? (Forrás: Mecum.com)

A Mecum aukciósház a hónap végén árverez el egyet az eszement járgányok közül: az eladásra szánt darab a legütősebb szint képviselője, a 9,37 literes (572 köbhüvelykes) V8-as Chevrolet-motor (ZZ572 Big-Block) 6300-as percenkénti fordulatnál 752 lóerőt termel – a modern F1-esek belső égésű motorja is kb. ugyanerre képes –, ami mindössze az üzemanyagtartályt, a slick gumis kerekeket, a sebességváltót, a hűtőt, a kormányművet és a karburátor tetejére erősített ülőpárnát, valamint a halálvággyal rendelkező utast cipeli.

A Mario Kart-osan egyesével felfelé kivezetett kipufogók már csak a habot jelentik a tortán, igaz, ezek hatékony fülvédelem nélkül a hanyatt eséses haláltól eltekintve is komoly halláskárosodást okozhatnak a sofőrnek, sőt, a közelben tartózkodóknak is.

Életveszélyes móka a 750 lóerős bárszék 3

752 lóerő dolgozik a halálra szánt utas feneke alatt. Biztonsági öv, háttámla? Minek? (Forrás: Mecum.com)

A Hoss Fly Kit önsúlya 200 font (91 kg), ilyen súly/lóerő arányt csak hasonlóan őrült kreálmányok hozhatnak, tegyük hozzá, hogy a forgalmazó minden bizonnyal valahogyan korlátozza a végsebességet, ugyanis honlapjukon a tempót illetően egyetlen adat olvasható: 5000-es rpm-nél állítólag 25 mérföld/órát, azaz 40 km/h-t említenek.

Nem tudni, a Hoss eddig hány példányt értékesített a villámgyors hanyattológépből, de annyi biztos, hogy tőlük független eladásra ritkán kerül sor, így komoly, akár az eredeti árat meghaladó összeget is hozhat az árverés.

Életveszélyes móka a 750 lóerős bárszék 5

Videojátékban hihetőbb lenne, mint a valóságban (Forrás: Mecum.com)