Igazi kultfilm George Miller 1979-es műve, a Mad Max. A Mel Gibsont nemzetközileg is ismertté tevő disztópiában Max Rockatansky előbb rendőrként, majd magányos igazságosztóként veszi fel harcot a felbomló társadalomban teret nyerő bandákkal.

A sajátos, feszült, fenyegető hangulat, az egyszerű, de „ütős” történet mellett a film sikeréhez nagyban hozzájárultak az üldözések, a hihetetlen kaszkadőri munka, na és persze maguk a járművek is, Mad Max járőrkocsija (1974-es Ford Falcon XB) és főleg fekete Interceptor Pursuit Specialja (1973-as Ford Falcon XB GT Coupe) a filmes autók elitjébe tartozik.

Egy ausztrál gyűjtő, Rod Coverdale 2009-ben épített magának egy példányt az utóbbiból is, amely olyan jól sikerült, hogy maga az eredeti filmes példány dizájnere-építője, Murray Smith nevezte a legjobb replikának 2016-ban.

A queenslandi rendőrség már nem volt ilyen elismerő, ugyanis Coverdale Pursuit Specialjának forgalmiját nemrég nemes egyszerűséggel bevonták, ugyanis az átalakítások – a böhöm nagy feltöltő, a kizárólag a hatóságok által használható kék villogók – nem feleltek meg az előírásoknak.

Lekapcsolták Mad Maxet az ausztrál rendőrök 1

Ez volt az egyik probléma (Forrás: Whichcar.com.au)

Coverdale-t meglepte a dolog, ugyanis korábban sosem volt problémája a rendőrökkel. Az autót 12 éven át vezette az Északi területen, ahol elmondása szerint azon ritka alkalmakkor, amikor valamilyen rendezvényre ment a replikával, a rend ottani őrei legfeljebb azért állították meg, hogy közös képet készíthessenek a Mad Max-járgánnyal.

A gyűjtő elismerte, hogy az átalakítások nem feleltek meg a szabályoknak, de szerinte „mivel évente talán ha hat alkalommal megyek vele, egy egyszerű figyelmeztetés is megtette volna” – írta a queenslandi rendőrség Facebook-oldalára.

Coverdale azóta egyébként eltávolította a kifogásolt elemeket és sikeresen le is vizsgáztatta az immár egy kicsit kevésbé Mad Max-es autót.

Nyitóképünkön Coverdale szerepel a gyűjteményével, melyben az említett járgányon túl ott van Mad Max rendőrautója is, felesége unszolására pedig épített replikát a Vissza a jövőbe DeLoreanjából és a Smokey és a Bandita Pontiac Firebird Trans-Amjéből is.