Itthon az egyes kutakon kialakuló készlethiány híre okozott a szokásosnál nagyobb forgalmat az üzemanyagtöltő állomásokon, Romániában viszont a hirtelen drágulás lehetősége miatt özönlötték el a kutakat az autósok. 

Romániában pánik tört ki szerda délután az üzemanyagpiacon, mert egyes benzinkutaknál a korábbi hét és nyolc lej (535 – 612 forint) közötti üzemanyagárról hirtelen 10-11 lejre (765 – 841 forint) emelkedett a benzin és a gázolaj ára. A román energiaügyi miniszter a MOL Romániát okolta a pánikhangulat miatt – írja at MTI.

A délutáni, esti órákban több száz méteres sorok alakultak ki azoknál a töltőállomásoknál amelyek még nem emelték meg az árakat, és mindenki tankolt, amibe csak tudott. Megjelentek a kisebb műanyag kannák, köbméteres tartályok és még a demizsonok is. 

Képeken a román benzinpánik, így rohamozták meg a kutakat 2

Olyan is akadt az Arad megyei Pankotán, aki egy furgonnal kanyarodott be a töltőállomásra, amelynek rakodóterében hat, egyenként 240 literes műanyag szemeteskuka sorakozott.

a videó a hirdetés után indul

Virgil Popescu energiaügyi miniszter a Digi24 hírtelevíziónak szerda este elmondta: a pánikhangulatot a MOL Románia idézte elő, amikor az egyik belényesi benzinkútjánál szerda délután jelentősen megemelték az üzemanyag árát. A miniszter szerint a pánikhangulatban csak a kiskereskedők és a nagy kereskedőhálózatok egyike, a MOL emelte meg jelentősen az árait.

Képeken a román benzinpánik, így rohamozták meg a kutakat 3

Van aki szétporciózva oldotta meg a plusz mennyiség beszerzését

Képeken a román benzinpánik, így rohamozták meg a kutakat 4

A köbméteres tartályok több helyen előkerültek

Képeken a román benzinpánik, így rohamozták meg a kutakat 5

Az ellátás nem került veszélybe, a hirtelen felszökő árak miatt kezdtek az emberek pánikvásárlásba

Képeken a román benzinpánik, így rohamozták meg a kutakat 6

A legtakarékosabb megoldás, így a benzinkútig sem fogy az üzemanyagból

A miniszter kijelentette, nincs ok a pánikra, az üzemanyag-tartalékok biztosítottak, nem áll fenn annak a veszélye, hogy kifogyjon az üzemanyag a lerakatokból. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) a termelés tíz százalékos növeléséről döntött, és ez szerdára máris a kőolaj világpiaci árának a csökkenését indította el. Így tehát aki tegnap tankolt, az a csúcson tárazott be nagyobb mennyiséget, ma már vélhetően olcsóbban lehet hozzájutni az üzemanyaghoz.