2017-ben különleges autóval lepték meg Tom Hanks színészt, aki budapesti látogatása során többször is pózolt Kispolszki mellett. A lengyel rajongók meglátták a képeket, és akcióba léptek. Kerítettek egy tipikus Polski Fiat 126p-t, amit az utolsó csavarig felújítottak. Ehhez a Carlex Design segítségét kérték, így készülhetett el minden idők egyik legfényűzőbb Kispolszkija.

Árverésre bocsátja kelet-európai ajándékát Tom Hanks 1

A karosszéria elegáns fehér színben pompázik, a 126p típusjelzés alatt pedig apró táblácska jelzi, hogy ennek az autónak nincs párja ebben a naprendszerben.

Komoly tervezési folyamat eredménye a beltér, ahol uralkodó lett a sárga bőr, még a műszerfalat és a sebességmérő óra dobozkáját is kárpitozták. Az ülések háttámlájára korhű formátumú zsebek kerültek.

Árverésre bocsátja kelet-európai ajándékát Tom Hanks 2

Az autót Bielsko-Biala városából – a Kispolszki gyártási helyéről – zárt tréler szállította Varsóba, ahonnan pedig az LOT légitársaság gépén utazott egészen Los Angelesig.

Tom Hanks az autók eladásából származó bevételt egy általa vezetett, sebesült háborús veteránok gondozását támogató jótékonysági alapítványnak ajánlja fel. A licit jelenleg 20,7 millió forintnál jár, tehát könnyen ez a darab lehet minden idők legdrágább Kispolákja. 

Nem mai darab a Kispolszki, de még mindig kedves nosztalgiával tekintünk az 1972-ben, Torinóban bemutatott picike négykerekűre, ami egy évvel később jutott el hozzánk lengyel gyártásból, innen ered a beceneve is. Olaszországban 1,3 millió legyártott darabbal ugyan nem tudta lepipálni az elődjének tekinthető 500-ast, de a lengyel változat sokkal sikeresebb volt, hiszen 3,3 millió példány készült belőle 2000-ig.