Hatalmas szélviharral érkezett meg szerda éjjel a Dudley ciklon Németországba, majd kisvártatva Lengyelországot is elérte. A hidegfront mentén heves esőzések, nem egy helyen zivatarok alakultak ki, ezzel együtt hatalmas szélvihar támadt, sokfelé 110-130 km/órás orkán tombolt – számolt be róla az Időkép.

A cseh-lengyel határon húzódó Szudéták legmagasabb csúcsán, a Sněžkán (1602 méter) 180 km/órás széllökést is mértek.

Az orkánerejű szél mind Németországban, mind Lengyelországban jelentős anyagi károkat okozott. Az áramkimaradások és vonatkésések mellett sok helyen derékba tört és gyökerestől kicsavart fák zuhantak az úttestre, autókra és háztetőkre. Az alábbi felvételen az látható, ahogy felborít egy darut a szél Krakkóban.

 

A helyi hírek szerint négyen sérültek meg a balesetben, ketten súlyosan. A darukezelőt újra kellett éleszteni. Azt nem tudni, hogy ki engedélyezte a munkát ilyen időjárási viszonyok között.

Az egyik hamburgi komp ablakát egy az egyben betörték a vihar okozta óriási hullámok. Az Elbán közlekedő kompot ide-oda dobálták a hullámok, de szerencsére súlyos sérülés nem történt.

 

Az alábbi felvétel szintén Lengyelországból került fel a netre. Egészen félelmetes, ahogy megindul a vihar a kihalt kereszteződéseben. Nem szívesen autóztunk volna arra.