Az országos, 32 ezer kilométeres közúthálózatból 2010 óta összesen több mint 6500 kilométernyi szakasz teljes körű felújítása valósult meg. Tavaly évtizedes csúccsal, közel 1300 kilométeren indulhattak el – és javarészt fejeződhettek be – átfogó munkálatok. Tavasztól folytatódnak és újabb beruházásokkal egészülnek ki a felújítási munkák, így idén is a tavalyihoz hasonló mértékben válhatnak korszerűvé az országos utak.

A teljes körű felújítási munkákon kívül nagy erőt fordítanak a lokális javítási munkákra is, ugyanis a 2021-2022-es téli szezonban is alakultak ki újabb burkolathibák az elöregedett úthálózati elemeken.

A Magyar Közút a téli üzemeltetési időszak végéig alkalmazott hideg aszfaltos javításokhoz és általában a kátyúzási munkákhoz kapcsolódó gyakori kérdésekre adott válaszokból készített egy rövid, közérthető videót – Kálid Artúr és Pusztaszeri Kornél szinkronjaival kiegészülve:

Elmagyarázzák benne, bár kevésbé volt csapadékos az elmúlt pár hónap, de a fagyási-olvadási ciklusok, vagyis az éjszakai fagyok és a nappali plusz hőmérsékletek, a változékony időjárás miatt továbbra is van teendője a társaságnak.

Az új burkolathibák jelentős része éppen a téli időszak végén alakul ki, ezért a közútkezelő is mindent megtesz annak érdekében, hogy a rendelkezésére álló kapacitásokkal folyamatosan, ütemezetten végezze a hideg aszfaltos javítási munkákat. Ezeket tavasztól – vagyis a melegaszfalt-keverő telepek újranyitásától – már a tartósabb beavatkozások váltják fel, kiegészülve a teljes körű felújítási munkákkal.

A Magyar Közút az országos közúthálózaton a 2022-es évben közel 90 ezer tonna aszfalt felhasználását tervezi 95 mérnökségén keresztül.

Ezenkívül – főleg a Magyar Falu Program által biztosított plusz forrásokkal és külső vállalkozásokkal kiegészülve – nagy felületű burkolatjavítási munkákat is végeznek majd a szakemberek.