Még 150 órányi közösségi munkát kell teljesítenie annak az új-zélandi férfinak, akinek a jogosítványát is bevonták 18 hónapra még 2021 júliusában – írja az NZ Herald. Timothy Brooks Holdent a rendőrök egy vidéki útszakaszon, Hastings közelében kapták gyorshajtáson – 176 km/órával mérték be.

Ennél is meglepőbb fordulat, hogy később a bíróságon bevallotta, gyorsabban, 195 km/órával hajtott. Elmondása szerint nem azért vezetett ilyen gyorsan, hogy az autó végsebességét tesztelje, hanem a mellette lévő autót akarta megverni, magyarán egy utcai versenyen vett részt.

Ezek után a Legfelsőbb Bíróságnál nyújtott be fellebbezést, mert szerinte „nyilvánvalóan túlzó” az ítélet – úgy véli, igazságosabb lett volna, ha csak egy évre veszik el a vezetői engedélyét. Keresetét visszadobták, ami nem meglepő annak ismeretében, hogy korábban hatszor ítélték el közúti kihágásai miatt. Miután megsebesített valakit, 2006-ban börtönbüntetésre is ítélték.

2002 és 2020 között összesen húsz szabálysértést követett el, nem kevés büntetőpont kíséretében. Annak ellenére, hogy nem ez volt tehát az első alkalom, hogy az utakon ütközött a törvénnyel, ügyvédje azzal próbálta menteni, hogy az utcai verseny egy egyenes vidéki úton zajlott, és mások akkor nem is voltak ott, mivel a rendőrautóval versenyzett Holden.

A rendőrségi jogász hozzátette, a lóerőpárbajra ráadásul télen, a késő esti órákban került sor, tehát a láthatóság szempontjából is aggályosak a történtek. A fellebbviteli bíró végül nem enyhített a szankción. „Újra ilyen jogsértést fog elkövetni, potenciálisan veszélyt jelentve a társadalom többi tagjára” – indokolta döntését.