Rendkívül ritka és értékes autó szenvedett balesetet Hollandiában. A 499 darabos példányszámban legyártott – 3 millió dollár értékű – Ferrari Enzo egyik példánya Amszterdam közelében csapódott az út mellett álló fának. A helyi hírek szerint személyi sérülés nem történt, az autó viszont alaposan összetört, sérült a karbonszálas karosszéria, nyíltak a légzsákok, kitört a hátsó futómű. 

Ezek a sérülések még egy átlagos autónál is komoly anyagi kárt jelentenek, ez a gép viszont egyike a legértékesebb modern Ferrariknak. Értéke meredeken növekedett az elmúlt évtizedekben, 2006-ban, amikor a Vezess kipróbálhatott egy hazai példányt, még 150-160 millió forintos árról írt a szerző, 2016-ban viszont, kereken tíz év múlva már 3,5-4 millió dollárt is érhettek a pár ezer kilométert futott darabok árverésen. 

Tehát bármilyen állapotú is volt a balesetet szenvedett példány, értéke a fával való találkozás előtt garantáltan elérte az egymilliárd forintot. Helyi pletykák szerint próbarendszámos példányról van szó, és lehetséges, hogy az autót birtokló kereskedés egyik szerelője vitte el kipróbálni a kocsit, amikor megtörtént a baj. 

Ferrari Enzo

Az olasz márka alapítójáról elnevezett csúcs-Ferrarit 6,0 literes, szívó V12-es motor hajtja, aminek teljesítménye 7800-as fordulatnál 660 lóerő, maximális forgatónyomatéka pedig már 5500-tól 657 Nm. Hatsebességes váltója F1-technika, és 150 milliszekundum alatt zavar le egy váltást, tehát borzasztóan gyors. Ez persze az autó egészére igaz, hiszen 3,65 másodperc alatt képes elérni a 100 km/órás sebességet, és 350 km/óra feletti tempóval is száguldhat.

Hallgasd meg, hogy üvölt az Enzóból épített csak zárt pályára engedélyezett FXX változat. A pilóta, Michael Schumacher: