A KrAZ nem véletlenül él legendás gépként a kelet-európai, orosz néplélekben. Szívós, erős, és karakteres konstrukció, ami leharcolva, ütötten-kopottan is teszi a dolgát. Vonóereje felveszi a versenyt a legújabb technikával is, ha ki kell rángatni valamit a sárból, akkor a Kraz általában nem okoz csalódást.

A helyszín a szarvasi traktormajális, az időpont 2018. A Kraz ellenfele egy modern Claas traktor, de hiába a technikai fölény, a nyers orosz erővel nem bír.

A hóval nem bírt a GAZ-53-as, kipörögtek a hátsó kerekek, de a Kraz 255B-nek nem jelent problémát a téli időjárás.

Kihúzza az IFA-t is

Az IFA kissé túlvállalta magát, de jött az orosz felmentősereg, a (Kraz 255, vagyis nem bocs, URAL-375, mint az szakértő Facebook tagjainktól megtudtuk, ami megelőzi, de a mentést már a Kraz végzi!)

Sokaknak élő emlék még a KrAZ

Aki volt katona, az emlékszik a Krazra. “A Kremencsukban található, 1945-ben alapított, nehézteherjárművek gyártására szakosodott AvtoKrAZ első gyártmánya egy KrAZ-222, 10 tonnás dömper volt. 1967-ben kezdődött a KrAZ-255-ös teherautó gyártása, melyet összkerékhajtással és off-road abroncsokkal láttak el. A 14,9 literes, JaMZ V8-as dízelblokkal szerelt járműből Magyarország és Lengyelország mellett még Észak-Korea, valamint Libanon is vásárolt. 1979-ben a gyár elérte a csúcspontját: egy dolgozóra 1,66 darab legyártott teherautó jutott. 1982-ben bemutatták az extrém igénybevételre tervezett KrAZ-260-as sorozatot.

Ezeket a járműveket 14,9 literes JaMZ dízelmotorral szerelték, mely 1500 percenkénti fordulatszám mellett 1079 newtonméteres maximális nyomatékteljesítményre volt képes. A KrAZ-260-as három évvel később Moszkvában is letette a névjegyét, amikor egy Vörös téri díszszemlén 152 milliméteres, 2A36-os nukleáris lőszer tüzelésére alkalmas tábori ágyút vontatott. A KrAZ-260-as teljes rakománnyal megterhelve még további 10 tonna vontatására volt alkalmas, míg önmagában közel 30 tonnát volt képes cipelni.” – Aranyi Péter, Vezess.