Nemrég csodáltunk meg egy E60-as ötös BMW-t a fővárosban. Fekete szín, két dupla kipufogó hátul, szinte minden jel arra utalt, hogy egy valódi V10-essel állunk szemben. Ám a gyárinál kisebb, hétköznapi fékek, a kipufogó feletti koromfelhő, és a beltér elárulta, hogy a gép valamilyen dízel, csak álruhában.

Amit sosem értettünk: kamu feliratok és típusjelzések 1

A jelenség nem új: RS4-esnek álcázott Audi, M-es logó a BMW farán, AMG felirat a Mercedes csomagtartón ferdén, jól ismert GT-R betűkombináció egy ismeretlen Nissanon. Mindannyian találkoztunk már a jelenséggel, mert még mindig akadnak autósok, akik az adott márka sportos jegyeivel teremtenek maguknak képzelt lóerőket.

Amit sosem értettünk: kamu feliratok és típusjelzések 2

Nem célunk mások ekézése, csak a motivációt keressük a jelenség mögött. Csajozási faktor? Magabiztos célkitűzés, miszerint amit sokat emlegetünk, akarunk, az valósággá válik? Bárhogy is, ha a cél az autórajongók kíváncsiságának felcsigázása, akkor jobb eltüntetni minden jelölést. Az ismeretlen mindig érdekesebb. 

Amit sosem értettünk: kamu feliratok és típusjelzések 3Amit sosem értettünk: kamu feliratok és típusjelzések 4Amit sosem értettünk: kamu feliratok és típusjelzések 5Amit sosem értettünk: kamu feliratok és típusjelzések 2