A német közlekedési minisztérium hamarosan törvénybe iktathatja azt a javaslatcsomagot, amely igen komoly mértékben növelné meg a lakott területeken kiszabható bírságok összegét – szúrta ki a HVG a The Local hírei között.

Többek között az szerepel a javaslatcsomagban, hogy aki 16-20 km/órás sebességgel gyorsabban hajt a megengedettnél lakott területen, az a jövőben 70 eurót (25 ezer forint) fizethet 35 helyett. De a még drasztikusabb az, hogy ha 50 helyett 91 km/órás sebességgel mérnek be valakit, az 200 euró helyett 400 eurót (143 ezer forint) fizethet a jövőben.

A mozgáskorlátozott parkolóhely jogtalan elfoglalásáért 35 euró helyett 55 euró bírságot (20 ezer forint) szabhatnak majd ki. A járdákon, kerékpárutakon parkolásért 25 euró helyett akár 100 euró (36 ezer forint) is lehet a büntetés.

Ami pedig eddig még nem volt: aki nem elektromos autóval elfoglalja egy elektromos autónak, vagy autómegosztóknak dedikált helyet, 55 euró bírságot kaphat. További érdekesség, hogy ha a kamionsofőrök lakott területen belül gyorsabban fordulnak jobbra, mint egy gyalogos sebessége, akkor 70 eurós (25 ezer forint) pénzbírságot kaphatnak.

A túl hangos és céltalan autózást ugyanazon a szakaszon (magyarul tuningolt autókkal fel-alá krúzolni) a felesleges zaj- és kipufogógáz-kibocsátás miatt 20 euróról 100-ra emelt bírság fenyegetheti a jövőben. Az Egyesült Államokban egyes útszakaszokon tábla tiltja ugyanezt, “No cruising zone” felirattal.