Napjainkban a saját magunkra fordítható idő kezd értékesebbé válni a kézzel fogható értéktárgyaknál, és nehéz hibáztatni azokat, akik ezeket a ritka perceket nem olvasással, sporttal vagy kézműveskedéssel, hanem például alvással töltenék.

Erre a piaci résre talált rá a tokiói Daiwa Motor Transportation taxitársaság, amikor elindította alvótaxi nevű szolgáltatását. A fuvarokat egy relaxációs (azaz nem felpörgető, hanem lelassító) üdítőket gyártó és forgalmazó márka, a Chill Out szponzorálta. A két héten át futó projektben bárki leinthetett egy speciálisan kialakított autót, amelyben számos funkció segítette a pihenést.

Bekészítettek egy asztalt, tele a szponzorcég üdítőivel, az ablakokat lesötétítették, a belső teret valódi növényekkel pakolták tele, a megnyugtató légkörről hangulatvilágítás, az ellazulásról párna gondoskodott. A sofőr kérésre lágy zenét kapcsolt az utasoknak, akiknek szemellenző maszkokat is biztosítottak, hogy a villódzó neonreklámok se zavarják az alvást.

Újabb őrület született Japánban 2

A speciális pihenőtaxik alapjául Toyota JPN Taxi típusú járművek szolgáltak. A kifejezetten taxinak tervezett, magas tetejű, hosszú tengelytávú, Japán belpiacára gyártott típust 2017-ben mutatta be a Toyota. Hajtáslánca hibrid, de a másfél literes motor nem benzinnel, hanem autógázzal (LPG) üzemel, ami környezetkímélőbbé teszi.  

A gyárilag navigációval és taxiórával szerelt JPN Taxikat kényelmessé teszi a sík padló, a bőséges hátsó fej- és lábtér, valamint az oldalsó tolóajtónak köszönhető, hatalmas ajtónyílás. Az autóba bőven szereltek kapaszkodókat, USB töltőcsatlakozókat és szellőzőnyílásokat, a hátsó üléssort pedig megemelték, hogy ne legyen bezártság érzése az utasoknak. A csomagtartó az itt elhelyezett gáztartály ellenére akár egy kerekesszéket, két nagyméretű bőröndöt, vagy akár négy golftáskát is képes elnyelni.

Újabb őrület született Japánban 3

A promóciós szolgáltatás szeptember derekán véget ér, de nem csodálkoznánk, ha a tokióiak akár pénzért is örömmel vennének egy olyan taxit, amelyben kényelmesen befúrhatják magukat egy pokróc alá, és szundíthatnak, amíg a dugóban áll a kocsi.