A Medúza névre keresztelt eszközzel hadat üzen a túl zajos gépjárműveknek. Jelenleg Párizsban megy a tesztüzem, de további hét nagyvárosban kezdik majd el használni.

Idén novembertől már nemcsak a járművek sebességét, hanem az általuk kibocsátott zajt is mérik Franciaországban. Az új forgalomfelügyeleti technikai eszköz a Méduse (medúza) nevet viseli. A Méduse másodpercenként több alkalommal méri az elhaladó járművek által kibocsátott zaj értékét és a négy irányban elhelyezett akusztikus érzékelők alapján azt is képes megállapítani, pontosan honnan érkezik a zaj.

Amennyiben a tesztüzem sikeresen végződik, a program tovább folytatódik: a zajmérő készülékeket nagy felbontású, 360 fokos kamerákkal egészítik ki, melyek a forgalmi rendszám alapján azonosítják a járműveket.

A kísérleti fázisban nem a szankcionálás a cél, de a későbbiekben a túl zajos járművel közlekedőkkel (ill. a járművek tulajdonosaival, üzemben tartóival) szemben automatikusan eljárás indul, mely alapesetben pénzbírság kiszabásával jár.