Mostantól már nemcsak a beparkolással járó idegőrlő centizgetést spórolhatjuk meg, hanem a parkolóhely-keresést is. Új funkcióval bővült ugyanis a Ford parkolóasszisztense a Német Autóipari Szövetség mellett néhány fontos infrastruktúra-szolgáltató és technológiai céggel folytatott együttműködésének eredményeként.

Nemcsak beparkol, de parkolóhelyet is keres az autó 1

Köszönhetően annak, hogy a hálózatba kapcsolt járművek kommunikációt tudnak létesíteni a parkolási infrastruktúrával, a sofőrnek egy mobiltelefonra letölthető alkalmazást használva elég csak arra utasítania az autót, hogy parkoljon le, miután rajta kívül valamennyi utas kiszállt a kocsiból.

Jövő héten fogja bemutatni a müncheni IAA autókiállításon a szenzortechnológián alapuló Automatikus Parkolóiinas működését a Ford, ami parkolás mellett arra is használható, hogy autónkat elküldjük egy töltőállomásra, az autómosóba vagy akár egy csomagért. A technológia arra is gondol, hogy az utasok előzetes kiszállásával akár 20 százalékkal több autót képes elhelyezni egy parkolóházban.

Nemcsak beparkol, de parkolóhelyet is keres az autó 2

Mindennek feltétele, hogy az adott modell automata sebességváltóval, menetstabilizátorral (ESP) és elektromos rögzítőfékkel működjön. Azt várják a technológiától a Ford európai önvezetési, kutatási, fejlett tervezési részlegén, hogy a bemutatón kiderül, a vezető nélküli parkolás ma már valóság.