A megoldás nagyon egyszerű, műszaki meghibásodás esetén a mozdonyvezető figyel, és a lehető legóvatosabban közelíti meg az átkelőt. 

“Nagyon sok klikk és hatásvadász cikk készül az olyan esetekből, ahol lefotózza Mari bácsi a fehéren villogó vagy hibásan működő fény- és félsorompónál érkező vonatot, majd odaírják, hogy majdnem tragédia meg életveszély blabla. Nos itt van egy videó, hogy néz ki ez a mi szemszögünkből.
A vonat legfeljebb 15 km/órával érkezhet a használhatatlan átjáróba, és ha a közúti forgalmat veszélyezteti, akkor meg kell állni. Ez az egyetlen, ahol a vasút úgymond elsőbbséget ad a közútnak” – írta a videót feltöltő mozdonyvezető. 


Általában nem is ilyenkor történik a baj, a tilos jelzésen áthajtó autósok okozzák a legtöbb esetben a tragikus baleseteket. 

A vasúti átkelésről ezek a legfontosabb tudnivalók:

1.- A vasúti átjáró biztosítására szolgáló jelzőberendezések: a fénysorompó, a félsorompó és a teljes sorompó.

2.- A fénysorompó a vasúti jármű közeledését és áthaladását két egymás mellett levő, felváltva villogó piros fénnyel jelzi; egyébként a készülék villogó fehér fényt ad.

3.-  A vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad. A vasúti átjáró megközelítésekor, illetve a vasúti átjárón történő áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek.

4.-  A vasúti átjárón csak folyamatosan – megállás nélkül -, legalább 5 km/óra átlagsebességgel szabad áthaladni.

5.- Két, felváltva villogó vörös jelzés a vonat közeledtére szólít fel. Álljon meg a vasúti átjáró előtt és csak akkor haladjon tovább, ha a vörös jelzés kialudt és újra a fehér jelzés villan fel.

6.- Amennyiben nincs semmilyen jelzés, a berendezés NEM működik! Álljon meg a vasúti átjáró előtt és csak azután haladjon tovább, ha meggyőződött róla, hogy nem jön vonat.

7.- A folyamatosan villogó fehér fény nem azt jelenti, hogy nem jön vonat, az csupán ellenőrző jelzésként funkcionál, vagyis azt jelzi, hogy a berendezés helyesen működik, szóval ha vonat érkezik, akkor át fog váltani pirosra. Ha a fehér jelzés folyamatosan villog, átkelhet a vasúti átjárón, de mi azt javasoljuk, hogy ilyenkor sem árt szétnézni.