A Budapesti Autósok oldalára feltöltött videó a lehető legrosszabb közlekedési szituációt mutatja be. Itt nem csak egy agresszív autós van, aki büntetőfékezéssel próbál érvényt szerezni igazának. Az “áldozat” is felveszi a kesztyűt, tetézve ezzel a bajt.

“Egy Volkswagen típusú gépjármű megkezdi a kamerás autó melletti elhaladást. Jól látszik, hogy a Volkswagen mögött érkező Mercedes sofőrjének nem tetszik a manőver gyorsasága, amit a nem elegendő követési távolsággal jelez. Ezt egy büntetőfékezéssel köszöni meg a Volkswagen sofőrje, majd kihúzódik a külső sávba.

Ekkor a Mercedes mellé ér és egy egyértelmű leszorító manőverrel ijeszti meg a volkswagenest, aki a manőver hatására elrántja a kormányt a jobb szélső, kanyarodósáv felé, ahol előtte éppen egy kamion hajt ki a pihenőhelyre. Szerencsére mindenki megúszta az acsarkodást baleset nélkül” – olvasható a YouTube videó leírásában.

“Gyakran szembesülünk azzal, hogy a járművezető a közlekedési szabályok megszegésével mást szándékosan veszélyeztet. Ha ez a veszély közvetlen, azaz meghatározott személyre és helyre nézve konkretizálható, akkor az elkövetővel szemben közúti veszélyeztetés miatt büntetőeljárást kell indítani – jegyezzük meg, hogy itt “mindössze” az ijesztési, és nem a valódi károkozási szándékról van szó. 

Tipikus esete ennek, amikor az úttest közepén haladó kerékpárost szándékosan megijesztve, az őt előző autó vezetője feléje rántja a kormányt. Ugyancsak bűncselekményt valósít meg a – közvetlen veszélyt előidéző – büntetőfékezések elkövetője. Alapesetben legfeljebb három, minősített esetben két és nyolc év közötti szabadságvesztésről lehet szó.

Fontos kiemelni, hogy a megítélés szempontjából a feljebb említett közvetlen veszély hiánya esetén a járművezető “csak” szabálysértést valósít meg” – írtuk korábbi, közlekedési szabálysértésekről szóló átfogó cikkünkben.