A megtett kilométerekkel való csalás valószínűleg egyidős a kilométerek mérésével, gyakorlatilag minden szinten és minden kategóriában van rá példa. Ezért áldás a digitális nyilvántartás, amivel lassan kiszűrhetőek az ordító mértékű csalások.

Erre példa a Hvg.hu oldalán közölt szlovák eset. A helyi hatóságok egy olyan rekorder járművet találtak, amelynek óráját valóban egészen pofátlanul tekerték vissza. Egy 2008-ban gyártott MAN teherautóról van szó, amelynek órája 931 595 kilométerrel mutatott kevesebbet a valós futásnál.

Közel egymillió kilométerrel tekerték vissza egy teherautó kilométeróráját 1

Fotó: Tech. služba

A képeket látva egyből adminisztrációs hibát kiáltott az internet népe, de a közlekedési hatóság részéről elmondták, éppen azért tették közzé az esetet, mert biztosan csalás történt. Az már más kérdés, hogy az óratekerők milyen madárra vártak, aki elhiszi, hogy a 2008-as gyártású teherautóval csak ennyi kilométert futottak az évek során. 

Közel egymillió kilométerrel tekerték vissza egy teherautó kilométeróráját 2

Ezzel az értékkel ez a legkomolyabb csalási kísérlet, amit lelepleztek a hatóságok, az előző rekorder egy Ford Transit volt, aminek óráját 541 630 kilométerrel tekerték vissza.