Hétköznapinak a legkevésbé sem mondható, megmosolyogtató, ugyanakkor elgondolkodtató jelenetet rögzített egy hazai autós mobiltelefonjával, ami a Bp-i Autósok Közösségéhez futott be. Ahogyan a felvételen is látható, a Kia Pride kombi kapacitása jóval kisebb volt annál, mint amire szükség volt. Így a logisztikai kihívást meglehetősen manuális, de nem éppen biztonságos módon oldották meg.

„Az biztos, hogy az aznapi tornaóra megvolt a srácnak” – teszi hozzá a videó leírása. Efelől semmi kétség!

A kommentek között is akad néhány, ami felébreszt minket vasárnap reggel:

  • Olyan, mint amikor a csattogós falepkét tolja a gyerek!!!
  • Lámák. Mr. Bean sokkal jobban oldotta meg.
  • Távgyaloglás, rövidlátóknak biztonsági felvezetéssel.
  • „Apjuk, ezt nem tudjuk hazavinni, túl hosszú!” // „Fogd meg a söröm…. SANYIIIIII!!!”
  • Nekem volt ilyen távirányítós autóm gyerekként! Már felnőtteknek is gyártanak??? Még kicsit gyakorolnia kell a buksinak.
  • Bérelhető az utánfutó?

A videóból nem látszik pontosan, hogy a rakomány eleget tesz-e a KRESZ 47. § 6. pontjának, amiben az áll:

A járművön túlnyúló rakományt (álló járművön is) legalább 40×40 cm méretű piros vagy piros-fehér csíkos zászlóval, illetőleg táblával, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ezen felül a hátra kinyúló rakományt piros fényű lámpával és piros fényvisszaverővel, az oldalra kinyúló rakományt előre fehér fényű lámpával és fehér fényvisszaverővel, hátra piros fényű lámpával és piros fényvisszaverővel meg kell jelölni. A rakomány külső széle és a lámpa átvilágított felületének, illetőleg a fényvisszaverőnek a külső széle között – vízszintes irányban – legfeljebb 40 cm távolság lehet. Az oldalra kinyúló rakomány lámpával és fényvisszaverővel való megjelölése mellőzhető, ha a rakomány legszélső pontja a járműnek az azonos oldalon levő helyzetjelző lámpájától – vízszintes irányban – 40 cm-nél nincs nagyobb távolságra.

De vajon az számít-e, hogy a kocsi után futó srác – nyilván 40×40 cm-nél nagyobb – piros pólót viselt?

 

Ha már Mr. Bean: ő azért ennél nagyobb feladatokra is vállalkozott a kis Minivel, az már más kérdés, hogy az ő esetében a végállomást egy tollpárnákkal és -paplanokkal teli furgon jelentette.

Viccet félretéve: a KRESZ világosan leszögezi a 47. § 2. pontjában, hogy „a rakományt a járművön – annak belsejében, illetőleg rakfelületén – úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse”, „a jármű ajtajainak, illetőleg a rakfelület oldalfalainak lezárását ne gátolja”. Összefoglalva: több szempontból is hibádzik a kivitelezés.

A nagyvilág nem is annyira átlagos átlagembereinek sem kell a szomszédba menniük leleményességért, ezt feldolgozó gyűjtésünk itt található: