Ezért az atomerőművekben termelődő hulladékot a lehető legmagasabb biztonsági készültség mellett szállítják, speciális, ütközésálló konténerekben. Legalábbis az Egyesült Államokban biztosan, ahol 1978-ban különleges töréstesztekkel keresték a módszer határait.

Érdekes háttér-információ, de a bennünk élő pusztításrajongó kölyöknek tulajdonképpen mindegy. Ő csak azt látja, hogy megindul egy rakétákkal hajtott kamion, és ízekre szakad a 690 tonnás betontömbnek hajtva. Akárcsak a szintén rakétahajtású mozdony, ami brutális tempóval belerongyol a sínekre állított kamionba.

Ezek a látványos kísérletek a tudományos adatgyűjtés mellett a közönségnek szóló mutatványok is voltak. Akkoriban is sokan ellenezték az atomenergia felhasználását, és a radioaktív anyagok szállításának maximális biztonságát próbálták bizonyítani az állami vezetők. 1984-ben Anglia mutatta meg a népnek, hogy náluk egy betonfalnak száguldó atomvonatból sem szabadulhat ki sugárzás. 

Mindez még Csernobil előtt történt két évvel, ha az angolok tudják, hogy a kísérletező kedvű szovjet kollégák sikeresen olvasztják le az erőmű négyes számú reaktorát, talán nem költenek óriási pénzt erre a reklámra.