Nemrég egy kaliforniai autópályán állítottak félre egy toyotást a rendőrök, mert műholdvevő tányérantenna volt a Prius orrára szerelve. Az antenna arra szolgál, hogy a Starlink* műholdjainak segítségével internetet varázsoljon szinte bárhová a világon.

“Uram, nem akadályozza a kilátást az autóból ez az antenna?” – kérdezte a rendőr. 

“Csak akkor, ha jobbra kanyarodok…” – érkezett a válasz a Prius vezetőjétől.

Sosem látott dolog miatt vettek ki a rendőrök egy autóst a forgalomból 1

Az autóban utazóknak fontos volt, hogy legyen wifi kapcsolat menet közben is, mert üzleti ügyeket intéztek az interneten keresztül. A rendőr ezt nem igazán díjazta, mondván, ha ezt egy parkolóban teszik, zseniális ötlet, de így menet közben ez bizony büntetésért kiált, kaptak is egy csekket és addig nem indulhattak el, amíg le nem szerelik az antennát az autóról.

Sosem látott dolog miatt vettek ki a rendőrök egy autóst a forgalomból 2

*Mi az a Starlink?

A Starlink műholdprojekt vagy műholdsereg, a SpaceX űripari cég világméretű műholdas projektje, amelyet a globális internetszolgáltatás céljára indított el Elon Musk. Az alacsony vagy közepes Föld körüli pályán keringő műholdak segítségével nyújtott internetszolgáltatás kb. 4 milliárd ember számára valósulhat meg, olyanoknak, akiknek eddig erre nem volt technikai lehetőségük. Amennyiben elég nagy sávszélességet tudnak a projektben biztosítani, a projekt versenyképes lehet a földi internetszolgáltatókkal szemben is. 2020. április 22-ig a SpaceX 422 db Starlink műholdat indított el, a cél 12 000, majd 42 000 darab műhold fellövése.

Jelenleg 12 országban mintegy 70 ezer felhasználója van a Starlinknek, akik havonta 99 dollárt fizetnek (30 ezer forint) a szolgáltatásért, az antenna 499 dollárba kerül (150 ezer forint), ezt természetesen csak egyszer kell kifizetni.