Nagy-Britanniában a vásárlástól számított 36 hónap leteltével esedékes a személygépkocsik első műszaki vizsgája, ahogy a szigetországban nevezik: a MOT vizsga (az elnevezés a Ministry of Transport betűszava, és bár ma már máshogy hívják a közlekedésért felelős minisztériumot, a név rajta ragadt a vizsgálaton).

Ahogy a világon mindenütt, a műszaki vizsga nem csupán a konstrukció megbízhatóságára, tartósságára világít rá, de arra is, hogy az adott autót milyen gondosan tartották karban. Ez jelentős egyéni eltéréseket eredményezhet, a brit What Car? magazin azonban 745 ezer anonim MOT-vizsgálat eredményét nyálazta át és elemezte ki, így arról is képet kaphatott, hogy egyes márkák tulajdonosai jellemzően mennyire törődnek autójukkal – típusonként átlagosan 1157 egyedi gépkocsi eredményeihez fértek hozzá.

A szaklap a hatalmas adathalmaz alapján összeállította az 50 legsikeresebben teljesítő típus, illetve a 10 leggyakrabban pótvizsgára utasított modell listáját. Az előbbiek között a leggyengébben teljesítő modell is 88 százalékos biztonsággal teljesítette az elvárásokat, ugyanakkor a bukásgyanús típusok közül volt, amelynél ez az arány alig haladta meg a 70 százalékot.

Első MOT-teszt sikeres teljesítési aránya (%)

Ezekkel az autókkal van a legkevesebb probléma? 1