A vezetői engedélyen található 13. rovat, ami egy szürke négyzetet jelöl, a külföldi hatóságok bejegyzései számára fenntartott hely. Ha valaki uniós tagállamba költözik, akkor magával viheti a jogosítványát is, amelyre az ottani hatóság még plusz adatokat vezethet fel. Ezeket a szükséges adatokat az adott ország jogszabálya határozza meg.

Több helyen is olvastuk, hogy ez az egyetlen rész, amire lehet írni a jogsin, oda szokták írni például a nemzetközi jogosítvány számát. Szóval célszerű nem lekaparni, nem sorsjegy.

Angliába költözés esetén például három évig használható a magyar jogosítvány, amelyet szabálysértés esetén a hatóság csak elkérhet, a bevonásához azonban bírói engedély szükséges. Majdnem minden uniós országban, csakúgy, mint hazánkban, lehetőség nyílik az okmány honosítására is. Minden EGT (Európai Gazdasági Térség) tagállamban kell ilyen rubrikának lenni az okmányon.

A téma utáni keresgélés közben bukkantunk az alábbi kommentre, ezzel zárnánk is a cikket: “Nekem már a nagy része lekopott magától, SAJNOS MOST NEM NYERT felirat volt alatta”

Te lekapartad már? :)
Igen
8% (1344)
Nem
60% (9784)
Nem is tudtam, hogy van rajta ilyen
32% (5319)

És azt tudtad, hogy 2021 májusától bűncselekménynek számít hazánkban jogosítvány nélkül vezetni? A hatályba lépett szigorítás alapján, 2021. május 14-étől bűncselekménynek minősül a korábban szabálysértésként felróhatott járművezetés az eltiltás hatálya alatt. Az újítás kapcsán jogi szakértő és bűnügyi statisztikák segítségével tekintettük át, a közúton mi is esik még súlyosabb megítélés alá.