Az Egyesült Államokban nem ritkák az autós üldözések, mint ahogy az üldözöttek felborítása sem. Erre külön bevett módszert alkalmaznak a helyi rendőrök, amit PIT-manővernek hívnak.

Ez nemes egyszerűséggel annyit tesz, hogy a rendőrautó a hátsó tengely vonalában oldalról erősen meglöki a menekülő autót, amely ennek hatására várhatóan keresztbe fordul, lelassul, és megáll. Ennyi idő pont elég arra, hogy a többi járőr körbevegye, és megtörténjen a letartóztatás. 

Felfegyverzett bűnözők, mindenre elszánt ámokfutók ellen még érthető a dolog, most viszont egy átlagos gyorshajtót lökött fel egy járőr az Egyesült Államokban. Nicole Harper a megengedettnél nagyobb tempóban tartott hazafelé az I-67-es autópályán, amikor a tapasztalt veterán, Rodney Dunn félre akarta állítani. Már percek óta követte megkülönböztető jelzéssel, de a nő nem állt meg, csak az út szélén, indexelve haladt. Erre a rendőr bevetette a PIT-manővert, a magas SUV pedig borult, a hölgyről csak ez után derült ki, hogy gyermeket vár.

Ráadásul a helyi szabályok szerint a hölgy megfelelően cselekedett. Egy ilyen útszakaszon, főleg éjjel nem kell megállni a rendőri igazoltatáshoz. Elég, ha az elakadásjelző használatával a megállítási szándék észlelését jelezve az első lehetőségig elhalad az autós. 

Arkansas állam rendőrei  a 2019-es statisztikát megduplázva tavaly 144 autóst szorítottak le a PIT-manőver segítségével, három halálos balesetet okozva.