Az Egyesült Királyságban,  a nottinghamshire-i Newarkban található útszakaszt gyakran elönti a víz. Nem újdonság ez, szó sincs krízishelyzetről, mégis az arra járó autósok úgy repülnek neki, akár bódult lepkék az izzónak. Ész nélkül, teljesen bízva a jó szerencsében. 

Józan ésszel nehéz felfogni a szituációt. A helyszínen már van figyelmeztető tábla, és a kerülőút is csak hat kilométeres plusz utat jelentene, az autósok mégis nekivágnak a kétes kimenetelű átkelésnek. Mivel ezen a szakaszon valamennyi víz mindig van, talán ez okozza a túlzott magabiztosságot, egyszerűen nem tudják felmérni az aktuális vízszintet. Igaz, az út két szélén mérőoszlopok mutatják a pontos értéket, de úgy tűnik, vannak, akik nem hisznek a fránya számoknak.

Csak akkor döbbennek rá, hogy nagy a baj, amikor már a motorháztetőig érnek a hullámok.

A helyiek pedig szabad idejükben nézik a vontatásra váró autók sorát, sőt segítenek a mentésben. Egy helyi fiatal pedig dokumentálja a vízkáros autókat, saját YouTube csatornáján már tengernyi videó van a pórul járt autósokról, és valószínűleg, amíg itt a víz az úr, addig nem fog kifogyni a munícióból. 

Elég egy hullám a tönkretett motorhoz

Bár nagyon látványos, amikor a terepjárók patakokat szelnek át a YouTube-on, utcai autónkkal lehetőleg még a nagyobb pocsolyákat is kerüljük el. Ha a motorházig emelkedik a víz, drukkolhatunk a generátor, az önindító épségéért, meg persze azért, hogy ne szívjon vizet a motor. A víz ugyanis nemhogy elégni nem fog a hengerekben, a dugattyú sem tudja összenyomni – leáll a motor, a benne rekedő mozgási energiáktól görbül, törik a hajtókar, ha nem kiszakítja a blokk oldalát.

Angolul egyébként hydro locknak hívják a jelenséget, erre érdemes keresni a YouTube-on, ha szörnyülködni akarunk.