Megesik, hogy némelyik klasszikus autóhoz könyörtelenül magas árat kérnek el az eredeti alkatrészekért. Ezért a Porsche 550 Spyder kézi váltóért például most 38 millió forintot adna a jelenlegi legmagasabb licitáló, és nem kérdés, hogy ennél többet is fognak érte ajánlani. Ezt a váltót ugyanis egy olyan Spyderből szedték ki, amiben a sofőr akkor váltott utoljára, amikor életét vesztette.

El sem fogod hinni, ki kapcsolta ezt a váltót utoljára 1
El sem fogod hinni, ki kapcsolta ezt a váltót utoljára 2

El sem fogod hinni, ki kapcsolta ezt a váltót utoljára

El sem fogod hinni, ki kapcsolta ezt a váltót utoljára

El sem fogod hinni, ki kapcsolta ezt a váltót utoljára 10
El sem fogod hinni, ki kapcsolta ezt a váltót utoljára 11
El sem fogod hinni, ki kapcsolta ezt a váltót utoljára 12
El sem fogod hinni, ki kapcsolta ezt a váltót utoljára 13
El sem fogod hinni, ki kapcsolta ezt a váltót utoljára 14
El sem fogod hinni, ki kapcsolta ezt a váltót utoljára 15
El sem fogod hinni, ki kapcsolta ezt a váltót utoljára 16
Fotó megosztása:

Talán a leghíresebb Porsche 550 Spyder volt James Deané. A világhírű színész, nőcsábász és amatőr autóversenyző filmjeiért kapott komoly összegekből vásárolta  a Porschért, amivel amatőr versenyeket indult. Emellett persze közúton is használta a versenyautót és ott sem közlekedett éppen lassan.

El sem fogod hinni, ki kapcsolta ezt a váltót utoljára 17

James Dean 1955 szeptember 30-án vesztette életét, összeütközött egy Forddal, a Porschéját eladta a biztosító

1955 szeptember 30-án James Dean szerelőjével, Rolf Wütherichel tartott Los Angelesből Salinasba egy versenyre. Délután 3:30-kor megbüntették gyorshajtásért, de ez sem könnyítette el a jobb lábát, nem sokkal később elvesztette uralmát a Porsche fölött és összeütközött a vele szemből érkező Ford Tudorral. Dean a balesetben életét vesztette.

El sem fogod hinni, ki kapcsolta ezt a váltót utoljára 18

A Porsche múzeum a váltó sorozatszáma alapján hitelesítette, hogy James Dean Porschéjából származik

Balesete után a roncsot elvontatták és a biztosító társaság eladta a fémhulladékot egy autóversenyzőnek, aki hatalmas lehetőséget látott benne. James Dean igazi bálvány volt a tinik között, filmes szerepei miatt imádták, bálványozták, a roncs új tulajdonosa pedig tudta, hogy egyszer nagyon sokat fog érni bármi, ami Deanhez köthető. Pláne egy olyan dolog, amit halála pillanatában is használt.

El sem fogod hinni, ki kapcsolta ezt a váltót utoljára 19

Kiállítási tárgynak szánták, féltengelyeket és dobfékeket szereltek rá

Kiszerelték az egyébként teljesen épen maradt váltót és jó hosszú időre biztonságba helyezték. Építettek hozzá egy vas állványt és féltengelyekkel, dobfékekkel együtt rászerelték, mint kiállítási tárgy. Vélhetően senkinek nem fog megfordulni a fejében, hogy autóba szerelje, ugyanakkor megérdemelne egy csinosabb állványt, ha valaki látható helyen szeretné kiállítani. Az alkatrészt a Bring a Trailer aukciói között találtuk igazán ritka és értékes autók között. James Dean Porschéjának váltójáért önmagában annyit fognak adni, mint egy régi Porsche 911-esért.