Furcsa és ritka halált halt egy szinte új 2021-es Jeep Wrangler Rubicon az Egyesült Államokban. A szó szerint szétrobbanó motorról az autót javító szerviz tulajdonosa készített felvételt, ilyen károkat még ő sem látott, főleg nem egy alig 16 ezer kilométert futott autónál.

Mint kiderült, a tulajdonos a lakóautója után rögzítve vontatta a terepjárót, ám a sebességváltót fokozatban hagyta. Ez lett volna a kisebb probléma, ugyanis emellett a mászófokozat is bekapcsolva maradt, ami így már a működéssel összeegyezhetetlen fordulatszámot jelentett szerencsétlen V6-os motor számára. 

Fokozatba téve vontatták a Jeepet, durván szétrobbant a motorja 1

A Jeep Wrangler Rubicon egy valódi terepjáró, aminek ismerni kell a funkcióit

A gyári előírás szerint ez az üzemmód csak 40 km/órás tempóig használható, tehát egy lejtőn sem lehet vele leszáguldani, pont a motort terhelő kényszerfordulat miatt.

Ebben az esetben viszont a helyi autópálya-tempóval, vagyis 100-110 km/órával sikerült vontatni a Jeepet, ami a forgó kerék által hajtott hajtásláncon keresztül a motornak 50 ezer feletti fordulatszámot jelentett. A főtengely ennek hatására elszabadult a csapágyazásból, és két dugattyút kilőtt felfelé, gyakorlatilag mindent tönkretéve a blokk belsejében. Ezzel együtt a kuplung és a lendkerék is elszabadult, szétverve teljesen a váltóházat. 

A szerviz becslése szerint ez a mutatvány sokba fog kerülni a tulajdonosnak, a teljes javítás költségét nagyjából 9 millió forintra saccolták, a típus új ára pedig 13,5 millió forint az Egyesült Államokban.