Félig traktor, félig személyautó, némi lakóautós beütéssel. Egy apokaliptikus világban játszódó film kelléke lenne? Korántsem, ez egy mindennapokban használatos közlekedési eszköz Szibériában, a Tyumeni területen. 

A képeken látható szerkezet több érdekes műszaki megoldást is tartogat. Kabinját egy GAZ-24-10-es adja, de a típushoz más szállal nem kötődik. Az alváz saját gyártású, és akárcsak több nagy teherbírású traktornak, ennek is csuklós megoldással csatlakozik a karosszéria két fele.

A zord orosz vidékre ilyen házilag épített gépszörnyek kellenek 1

Fordulékonyabb, terepen könnyebben boldogul, igaz, a műszaki meghibásodás veszélye is nagyobb ezáltal. Tengelyei egy GAZ-66 teherautóról származnak, kerekei a KrAZ-ról lehetnek ismerősek. 

A zord orosz vidékre ilyen házilag épített gépszörnyek kellenek 2

Egy ekkora masztodonba V8-as motort, vagy legalább valamelyik teherautó dízel erőforrását képzelnénk el, de a helyiek abból főznek, ami épp akad, és ebben az esetben egy Lada négyhengeres motorja volt kéznél. A feladathoz erőtlen blokk két váltóművel megtoldva mozgatja a hatalmas bódét, a tábla tanulsága szerint bőven 50 km/órás tempó alatt. 

A zord orosz vidékre ilyen házilag épített gépszörnyek kellenek 3

Igaz, aki egy ilyen batárral indul útnak, az hosszútávú tartózkodásra készül, és pont ezért nem siet sehová.

A zord orosz vidékre ilyen házilag épített gépszörnyek kellenek 4