Ezek az apróságok mutatják, hogy az autózás számodra több a mindennapi munkába járásnál, és a MÁV-Volán szolgáltatásának elkerülésénél. Mert ha ezekben magadra ismersz, akkor igazi szenvedélyes autós vagy. Lehet, hogy nem vágod kívülről az összes motorkódot, és nem fekszel minden hétvégén a gép alá, hátha akad valami bütykölnivaló, de mégis érzelmekkel kötődsz a kocsidhoz.

Ismered a mutatók titkos üzeneteit

Egy műszerfal leolvasva egyszerű, minden sofőr számára azonnal használható információval kell szolgáljon. Ez igaz minden autóra, beülsz, látod a fordulatot, az üzemanyagszintet, a sebességet. A saját autódban viszont hónapok, évek alatt már a sorok között tudsz olvasni. Tudod, hogy ha húsz litert tankolsz, mennyire fog kilendülni az alsó harmadban álló üzemanyagszint-jelző. Nem pánikolsz, ha kigyullad az üres tankot jelző kis sárga lámpa, mert elmentél már vele így 30 kilométert nem egyszer. 

Tudod, hogy a VÉDA alatt óra szerint átszáguldhatsz hatvannal, mert annyit simán csal, megmérted telefonos applikációval. Ismered a szervizmenük eléréséhez szükséges kapcsolási kombinációkat, mert minden autórajongó szeretne még több beállítási lehetőséget, részletes diagnosztikát verdájához, amit nem csak jó buli előcsalni, de adott esetben hasznos is lehet. 

Itt például a BMW 5 (E60) diagnosztikai menüjét csalogatja elő Mr. Fix, akinek rengeteg ilyen jellegű feltöltése van még. 

 

Mindig képes vagy összekoszolni a kezed

Hopp, mi ez a kis légypiszok? Letörlöm kézzel, ne éktelenkedjen ott. Valamit maga alá engedett? Hadd nézem meg közelebbről! Ennyi, és máris a kocsi mellett térdelsz, és eszedbe sem jut, hogy nem játszós ruha van rajtad. Mert az ilyet csekkolni kell, óhatatlanul is mindig akad olyan törődésből elkövetett mozdulatsor, aminek Ultra Derm-es körömkefélés a vége.

Neveken szólítod

A névadás az első lépés. Utána jön az, hogy beszélsz hozzá. Dicséred, néha szidod, és ez a tonna körüli fém és műanyag, benne rengeteg kábellel és hatalmas odafigyeléssel kiválasztott, megfelelő minőségű folyadékokkal, lassan családtaggá érik.

giphy (1)

Nem alkatrészt veszel, hanem ajándékot

Nyilván törekszel a megfelelő minőségű alkatrészek beszerzésére, de az elvakult szerelmesek még tovább mennek. Facebook-csoportokban kutatják a titkot, a legjobb olajat, a tuti adalékot, és ha már minden a legnagyobb rendben, akkor is rendelnek egy kis fityegő lópikulát, csak mert  a szeretett gép megérdemli.

tenor

Beleülsz akkor is, ha nincs rá józan érv

Az átlagember indul a melóba, a boltba, a nagyihoz húslevest enni vasárnap délelőtt, de ha nem kell, elfelejti a slusszkulcsot. Szabad perceiben nem gondol az autójára. Te viszont akkor kapsz észbe, amikor már bent ülsz, gyújtás rajta, nyitnád a kaput, de halvány fogalmad sincs, miért, józan érved nincs az üzemanyag égetésére. Mégis elindulsz.

Glass-Garage-House-2-690x460

Komolyan gondolkodsz az üvegfalú garázson

Mindig úgy állsz meg, hogy lásd az ablakból. Ha pedig garázsban lakik a gép, akkor azon töröd a fejed, hogy vagy te költözöl ki hozzá, vagy legalább a garázs falát megcsináltatod üvegből, hogy jobban ráláss.

5a78b1a2d882e1e92993870d3c00f9e8-guy-is-in-love-with-his-car

Több képed van róla, mint a rokonokról

Autót fotózni minden idő jó, télen csodásak a zúzmarás képek, ősszel felkavarodnak a sárga levelek, a tavasz egyértelmű, nyáron csodás a vízpart, és pózolhatnak a csajok. Nem is beszélve a találkozókról, amikor a gép egy reptér aszfaltján feszít, vagy ha sikerül hasonszőrű elvetemült arcokkal összeállni egy csoportképre.

 

Számon tartod a zajok forrásait

Egy idegen autóba ülve talán fel sem tűnik a nyöszörgések, kattogások kavalkádja, de a sajátodban már mindet kiismerted. Mert legyen bármilyen precízen összerakott, csodás szerkezet, 10-14 év után minden autó zörögni kezd, agyunkban pedig keletkezik egy képzeletbeli térkép, ahol ezek elhelyezkedése, veszélyességi foka, és a javítás módja, költsége mind fel van jegyezve. A leginkább aggasztó, ha ebbe a lexikonba valamilyen kívülről érkező, erősebb kopogás, búgás kerül be, de mivel minden hangforrást ismersz már, a helyén tudod kezelni a dolgot, és tudod, mivel kell a szerelő felé kanyarodni.

Vele éled meg a közös élményeket

A családi kirándulások, az éjszakai autózások, egy túra a hegyekbe nem csak a helyszínen átélt élmények miatt lehet emlékezetes. Ha kötődsz a kocsidhoz, és imádod vezetni, akkor megmaradnak a Mátrában bevett hajtűk, a kerekek által felcsapott levélfelhő, vagy a szemben érkezve integető márkatárs.

Szubjektíven vélekedsz róla

Aki igazán szereti az autóját, az elfogult, kár lenne tagadni. A te lábad alatt ez a legjobb fogyasztású, kiemelkedő kanyarképességű, a lerobbanást csak képekről ismerő típus. Mindannyian ismerjük ezeket a sztorikat, a lámpánál papíron erősebb autók hősies legyorsulásáról, a motorról, amire még sosem kellett költeni. 

Vigyázol rá a szó minden értelmében

Mondható ez aggodalomnak is. Inkább messzebb parkolsz le a hipermarket parkolójában, nehogy valaki nekitoljon egy bevásárlókocsit, vagy a nyíló ajtó csattanjon a fényezésen. Ha jégesőt látsz az időjárás-jelentésben, azonnal fedett helyet keresel, és számon tartasz minden apró sérülést, ami eddig a karosszériát érte. Böngészed a gyengéit, a típushibákat, ezekre már idejekorán figyelmet fordítasz, hidegen sosem vezeted vadul, és ha szervizelésről van szó, akkor nem a legolcsóbb alkatrészeket kéred, hanem a legjobbat. Mert már tudod, hogy neki mi a legjobb.

Ha pedig kölcsönadod valakinek…na jó, nem adod kölcsön senkinek, az mégis túlzás volna.

Könnyek szöknek a szemedbe, amikor elviszi az új tulaj

Ismerősnek ment el, jó helyre kerül. Még mosolyogva integetsz utána, de belül zokogsz, majd könnyeidet törölgetve bámulod az üres garázst. A nyoma még ott az udvar előtti porban, a sarokban az a pár nemrég boltolt futóműalkatrész, amit te már sosem építesz be…

Ha ez a 12 dolog igaz rád, akkor imádod az autódat 5