Ahogy sok más országban, úgy a japánoknál is könnyű kiszúrni a rendőrautókat. Náluk fekete-fehér színösszeállításban pompáznak a szolgálati járművek, tetejükön egy hatalmas piros fényhíddal, a hűtőrács közepén egy sárga virágszerű jelvénnyel.

Természetesen ott is vannak jelöletlen rendőrautók, melyeken a helyi viszonyokat nem ismerő semmi különöset nem vesz észre. Aki fentről néz rá ezekre az autókra, az sejtheti, hogy melyik civil rendőrjármű és melyik nem az, de nincs olyan sofőr, aki kocsijában ülve meg tudná mondani, hogy az a Toyota Crown, ami mellett elhaladt, az rendőr volt-e vagy sem.

Szabálytalanságot látva persze hamar felfedik magukat az inkognitóban lévő zsaruk: egy gombnyomásra felnyílik az autó tetején egy kis csapóajtó és előbukkan egy kis villogó. A hűtőrácsba rejtett megkülönböztető fényjelzések is felkapcsolódnak ilyenkor, az eldugott hangszórókon keresztül pedig szólni is tudnak a szabálytalankodóknak.

Ha álcázásról van szó, a rendőrök nem ismernek lehetetlent: nemrég a legötletesebb sebességmérő-elrejtési módszereiket gyűjtöttük egy csokorba.