Tony Wessman egy átlagos finn fiatalember, aki Lahti városában él a Vesijärvi partján. 2001-ben – amikor a Vezess is elindult –  történt, hogy a szomszédos telken összedőlt egy fészer, és Tony talált a romok között egy Volgát, egész pontosan egy GAZ-21-es modellt. Nem hagyhatta tovább porosodni az autót, már így is bő 20 évet pihent az elhagyott épületben, ugyanis később kiderült, hogy 1979 óta egyetlen métert sem mentek vele.

20 évet pihent az erdő közepén egy fészerben ez a Volga, aztán felújították 1

A finn férfinak mindössze egyetlen hónapra volt szüksége, hogy rendbe hozza a Volga motorját és megtegyen az orosz technikával néhány métert. A teljes rekonstrukció hosszú ideg tartott, ugyanis több évig olvasott utána, hogyan is készültek a korabeli Volgák és mindenféle műszaki dokumentációt tanulmányozott. Aztán elkezdte egyenként javítani a szükséges alkatrészeket, belülről kifelé haladva.

20 évet pihent az erdő közepén egy fészerben ez a Volga, aztán felújították 2

A hosszú és kitartó munkának meglett a gyümölcse, ezt az alábbi fotók is bizonyítják.

2008 környékén az autó hatalmas népszerűségre tett szert, ugyanis bekerült egy finn tévésorozatba és az egész ország megismerte. Aztán 2012-ben tulajdonosa benevezte az autót a veterán orosz járművek egyik legrangosabb szemléjére, amelyet Nyizsnyij Novgorodban tartottak. Az 1460 kilométeres utat a Volga saját lábán tette meg és a szemle után hivatalosan is bekerült a veterán GAZ-ok nyilvántartásába.

20 évet pihent az erdő közepén egy fészerben ez a Volga, aztán felújították 3

2015-ben Finnországban is megkapta a hivatalos, veterán autóknak járó státuszt.

20 évet pihent az erdő közepén egy fészerben ez a Volga, aztán felújították 4

Ez egyébként egy harmadik generációs GAZ-21, amelyet 1962-1970 között gyártottak 2,5 literes, 75 és 85 lóerős, négyhengeres motorral.

20 éves a Vezess

2001. április másodikán indult el a Vezess, amely ma a legolvasottabb autós lap Magyarországon. Az elmúlt húsz évben több mint 110 ezer cikkünk készült, teszteltünk több mint 3600 autót, beszámolunk a Forma-1 és a haszongépjárművek világának legfontosabb eseményeiről. Elérhetsz minket a Facebook-oldalainkon, YouTube-csatornánkon vagy Instagramon is, a születésnapunk kapcsán készítettünk nektek egy különleges aloldalt.

Köszönjük, hogy minket olvasol!

 

20 évet pihent az erdő közepén egy fészerben ez a Volga, aztán felújították 5