Durván egy hete futott zátonyra az Ever Given konténerszállító a Szuezi-csatornán. A mentést az egész világ nyomon követte, hiszen a hatalmas hajó teljesen elzárta a csatornát, így ez a kereskedelmi útvonal napokra használhatatlanná vált.

Hétfőn végre sikerült megmozdítani a 400 méter hosszú, 58,8 méter széles hajót, amely így folytathatta útját és ismét megnyílt a kereskedelmi csatorna. Naponta nagyjából 50 hajó halad át a Szuezi-csatornán, amelyek többek között mintegy 600 ezer hordó kőolajat juttatnak el az Egyesült Államokba és Európába.

 

A CNN elkészített egy böngészőben játszható szimulációt, amelyből kiderül, hogy te mennyire tudnál megküzdeni a hirtelen támadt erős széllel a világ egyik legnagyobb teherhajóját kormányozva a Szuezi-csatornán. A feladat nem lesz annyira egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik. Ne feledd, hogy a 400 méteres szörnyeteg panamai zászló alatt hajózik, és 20 388 darab konténert képes szállítani. A hajó teljesítménye 79395 lóerő, maximális sebesség 22 csomó, azaz 39 km/óra. És lassan, nagyon lassan fordul…

Próbád ki, hogyan futnál zátonyra a Szuezi-csatornán 2

Kattints a képre és indul a játék!