Pontonhidak még Magyarországon is akadnak, és mezei autósként ezeken is élmény áthaladni, mivel ritkán autózik az ember szó szerint a „vízen lebegve”.

Mi is az a pontonhíd? 

Az ideiglenes hidak egy speciális csoportját alkotják a pontonhidak, melyeket egymás mellé kötött úszó létesítményekből szerelnek össze, vagyis szó szerint a vízen lebegve kelünk át, és nem felette, a keskeny kialakítás miatt pedig általános az egyirányú forgalom. Különféle anyagokból (hadianyagok, korábbi hadi pontonhidak, alumínium hadi híd, hídprovizórium-elemek) összeállított szerkezetek, amelyek párhuzamos kompüzemet is igényelnek a nagyobb tömegű járművek átszállítására. Jelenleg Csongrád és Csépa, valamint Tiszalúc és Tiszadob között állnak ezek a múltidéző  szerkezetek.

Ennek a megoldásnak építették meg a modern, látványos verzióját Kínában. Az Enshi város közelében található híd tulajdonképpen egy út a vízen, kanyarodik a hegyek között, és alig emelkedik a vízszint fölé. Ha nagyobb tömegű jármű halad át rajta, akkor komoly hullámokat vet, sőt, maga a híd szerkezete is besüllyed, mintha egy szőnyegen autóznánk. 

Az 500 méter hosszú és 4,5 méter széles kanyargó híd rengeteg turistát vonz a térségbe, amin a videókat elnézve nincs okunk csodálkozni, ez tényleg egyedi megoldás.