A Carscoops szúrta ki azt a képet, mely az ausztráliai Melbourne-ben készült egy Mercedes-AMG C43 Estate-ről, ám ez azon kevés esetek egyike, amikor lényegesebb maga a rendszám, mint az autó. Pedig mindössze egyetlen 1-est ábrázol, mégis valószínűleg Victoria állam legdrágább rendszámáról beszélhetünk – de még az is elképzelhető, hogy globális viszonylatban is az élvonalba tartozik.

Méregdrága rendszám került erre a Mercedesre 1

Becslések szerint ugyanis 2,5 millió ausztrál dollárt ér, ami mai árfolyamon több mint 562 millió forintnak felel meg. Ehhez képest még annak a dubaji honosságú Lamborghini Urus rendszámának ára is kispályás, melyről nyáron cikkeztünk, mivel az „csak” 148,7 millió forintnyit kóstál. Persze, nem indokolatlanul kerül ennyibe egyetlen darab 1-es, amit az iskolában „ingyen” megszerezhettünk egy-egy figyelmen kívül hagyott és/vagy rosszul sikerült dolgozattal.

1932-ben gyártották, majd a gépjármű-nyilvántartóban zárták el, miután az állam rendőrbiztosa, kormányfője és kormányzója nem jutott közös nevezőre abban, kié is legyen az egyedi azonosítójel. A mostani összeg töredékéért, 165 ezer ausztrál dollárért talált gazdára egy árverésen 1984-ben, és bármennyire is rizikós, ahogy az látható, végül megtérülő befektetés volt.

Először egy Saab 9000 Turbóhoz regisztrálták, majd az évek előrehaladtával több autón is visszaköszönt, köztük egy Ferrarin, egy Rolls-Royce-on, egy HSV SV5000-en, két Porsche 911-esen (egy Turbón és egy Carrerán), egy E55 AMG-n, majd egy E63 AMG-n is, mielőtt felbukkant volna a C43 Estate-en.

Victoria államában külön piaca van az egyedi rendszámoknak, például a 26-os 1,1 millió ausztrál dollárért (247,5 millió forintért) kelt el egy tavalyi árverésen, a 101-esért pedig 510 ezer ausztrál dollárt (114,8 millió forintot) adtak egy másik aukción, még 2018-ban.

Világszerte, de Magyarországon is néha-néha belefut az ember egy-egy ilyen különlegességbe. Egy amerikai nyugdíjas például 45 millió forintot is hajlandó volt kicsengetni azért, hogy övé lehessen az IM GOD, vagyis Isten vagyok azonosítóért.

Ehhez képest fillérekbe kerülhetett a SOO SORRY, azaz Nagyon sajnálom, amit tavaly év végén fotóztak le Budapesten egy Audi RS6 Avant hátulján.

(Nyitóképünk illusztráció.)