Tudod mennyibe kerül manapság egy csúcskategóriás videókártya? Mondjuk egy RTX 3080? Ha nem vagy képben a számítógépalkatrészek árával ne keresgélj, eláruljuk: 500-600 ezer forintért mérik darabját ezeknek a kártyáknak.

Simon Byrne kriptobányásznak ebből a kártyából van 78 darab összekötve, hogy minél rövidebb idő alatt, minél több virtuális valutát tudjon gyűjteni. Minden bizonnyal ebből vásárolta BMW i8-as autóját is, aminek a hátuljába még beépített hat darab RTX 3080-as kártyát.

Erre még nem használtak BMW-t, de más autót sem 1

Az autó menet közben nem tud bányászni, hiszen akkora hűtésigénye van a rendszernek, hogy nyitva kell tartani a csomagtérfedelet, de ha akarja, akkor a félig elektromos BMW i8 3500 Watt teljesítményű tápellátásával bőségesen meg tudja hajtani a számítógépet.

Legutóbbi BMW i8 tesztünket itt olvashatod:

 

Az egészet pusztán azért csinálta az autó tulajdonosa, hogy idegesítse a gamereket, akik többek között azért nem jutnak hozzá ezekhez a kártyákhoz, mert a kriptovaluta-bányászok világszerte felvásárolják az elérhető készleteket. Ennek következtében pedig ezen kártyák ára 600 ezer forint környékén mozog alsó hangon. A legújabb RTX 3090-es videókártyaszéria ára elérheti az 1 millió forintot is.

Van egy fotó egyébként a 78 darabos rigről is. Az RGB-s fényekben úszó bányászpad havi szinten 20 000 dollárt (6 millió forint) termel tulajdonosának Ethereum kriptovalutában.

Erre még nem használtak BMW-t, de más autót sem 3

A bányászatra készült szerkezet havi szinten úgy 1444 dollárnyi (420 ezer forint) áramot fogyaszt a becslések szerint, de a hűtésre külön kell költeni. A képen látható bányászfelszerelés komplett ára durván 100 000 dolláros (30 millió forint) befektetés volt.