Amikor egy Porsche motor varázsolódik újjá a szemünk előtt, a time-lapse technikának köszönhetően látszólag önmagától, beavatkozás nélkül, az mindig érdekes, de miért ne érdemelné meg a figyelmet egy öreg Lada ma már veteránnak számító motorja?

Time-lapse

A time-lapse egy fotózási technika, amikor a hosszú idő alatt felvett képeket utána rövid idő belül lejátsszák. A nézőben az idő múlásának érzetét kelti, ezért nevezik az idő fotózásának is. Maga a terminus is ezt jelöli: az idő múlása. A motorfelújítós time-lapse videók varázsa, hogy bár a leírásban sokan ezt az elnevezést használják, végső soron stop-motion animációnak is nevezhetőek. 

Ennek oka, hogy a főszereplő élettelen tárgy látszólag magától mozog, a fázisokat végző kezek sosem látszanak, mivel két fotó között dolgoznak. 

Ez a felvétel tényleg megéri, hogy végig nézzük, maga a felújítás is komoly szakértelmet igénylő, nehéz munka, de mindezt így rögzíteni, lépésről-lépésre újabb, összesen több ezer fotót készítve még nehezebb. Egy elhanyagolt 2106-os, vagyis 1600-as Lada motor születik ujjá csavarról-csavarra.

Ezt a fajta videót a Hagerty.com-nál kezdték el, és emelték a legmagasabb szintre. A Redline Rebuilt sorozatban több legendás motor felújítását mutatták be pár perces felvételbe sűrítve. Igaz itt feltűnnek a munkát végző emberek is, de a hatás hasonló, az alany látványa pedig mindenképp megéri a kattintást, hiszen egy V8-as Hemi nyeri el régi fényét!