A Crosskart műfaja a nyolcvanas évek elején jelent meg Svédországban. Kitalálói egy olcsó, aránylag biztonságos, de terepen is használható gokartokat akartak létrehozni. A célt sikerült elérni, ma már több géposztályban versenyeznek ezekkel a gépekkel, a legnagyobb kategóriában valódi kihívást jelentő teljesítménnyel.

A 650 köbcentis Crosskartokba motorkerékpárok blokkja kerül , ezek könnyedén elforognak 14-15 ezerig, és súly-lóerő arányban verhetetlenek. A fémcsövekből hegesztett váz, a motor, és a futómű tömege mindössze 300 kilogramm körül mozog, a gyorsasági motorokból származó erőforrások pedig 140-150 lóerőt teljesítenek. Az apró kerekekkel, és direkt hajtással ez gyakorlatilag állandó keresztbe csúszást jelent, de sokkal komolyabb tempóban, mint a mezei gokartok esetén.

Ha pedig városi környezetben, szűk utcákon jelölik ki a pályát, akkor azzal hatványozódik az élmény, és megcsillanhat a valódi vezetési tudás.

Magyarországon hasonló gépek versenyeznek az Autocross szakág egyes géposztályaiban, azzal a különbséggel, hogy laza talajon száguldanak.