A Japán-tenger partján fekvő Niigata területen a legsúlyosabb a helyzet, ahol helyenként kétméteres hó esett, komoly fennakadásokat okozva a közlekedésben. Egyes, hegyvidéki területeken áthaladó utakon járművek százai akadtak el, sok autó egész éjjel a hó fogságában volt.

Legkevesebb tízezer háztartásban nincs áram Japánban a Honsú sziget északi részén fekvő Niigata, valamint a sziget déli részén lévő Hjógo prefektúrákban, ahol csütörtökön már harmadik napja folyamatosan esett a hó.

 

A miniszterelnöki hivatalban válságstáb alakult az erős havazás okozta gondok elhárítására. A kormány az önvédelmi erők katonáit vezényelte Niigatába a helyi hatóságok kérésére, hogy segítsenek az élelem, az üzemanyag és a takarók elosztásában a bajba kerültek között. Kato Kacunobu, a kormány főtitkára tokiói sajtóértekezletén arról számolt be, hogy a prefektúra Kanecu és Joetsu településének egyes útjain ugyancsak több száz autó a vesztegel a hóban.

Volt, ahol 176 cm hó hullott 48 óra alatt, ennek következtében a korábbi, 2010. januárárjában mért 145 cm-es rekord jócskán megdőlt.

 

A délebbre fekvő Gifu és Hjógo prefektúrákban ötven ember kapcsolata szakadt meg teljesen a külvilággal, mert a havazás miatt fák és villanypóznák dőltek ki, távvezetékek szakadtak le a hó és jég súlya alatt.

Nincs közlekedés a fővárost, Tokiót az északi Akita prefektúrával összekötő vasútvonalon. A havazásnak eddig 15 sérültje van, egy nő hódeszkázás közben halt meg, amikor betemette a hó Niigata hegyeiben.