Frissítés

Közben az egyik kommentből kiderült, hogy valóban hozzátartozó volt a BMW sofőrje. Az egyik mentőszakápoló írt a videó alá, aki épp akkor teljesített szolgálatot a mentőautóban, amikor az eset történt:

Sajnálatos eset. A fiatalembernek elmondtuk a beteg kórházba szállítása előtt, hogy melyik intézménybe visszük a hozzátartozóját. Semmi oka nem volt a sietségre. Jött utánunk piros lámpán, záróvonalon, Véda kapun keresztül. Mi gépkocsivezetők sajnos ezzel nem tudunk mit kezdeni, csak annyit, hogy még körültekintőben vezetünk a megkülönböztető jelzések használatával.

Korábban írtuk

Talán azt kizárhatjuk, hogy a mentőben esetleg egy hozzátartozója volt, ugyanis ebben az esetben kizárt, hogy posztoltak volna róla az OMSZ mentői. Bár ha hozzátartozó lett volna, ezzel csak még nagyobb veszélybe sodorja a mentősöket és azt is, akit éppen ellátnak.

EZ TALÁN MÁR TÚLMEGY A POFÁTLANSÁGON! A rendőrség Pofátlanító kampányának szereplőit is kenterbe veri az a fekete BMW-s, aki az egyik forgalomban szirénázó mentő mögé hajtva nyert magának szabad utat a fővárosi dugóban egyik este. Ugyan bajtársaink számára nem újkeletű ez a jelenség, még legrutinosabb gépkocsivezetőink sem lehetnek felkészültek arra, ami mögöttük történhet irányváltáskor vagy fékezéskor. Ez a fajta “pofátlanság” talán azért különösen felelőtlen, mert a mentők épségén túlmenően, akár a szállított beteg életét is veszélyeztetheti a kamikaze mutatvány, vagy azét akihez éppen sietni próbálnak az életmentők! – írták az Országos Mentőszolgálat hivatalos Facebook-oldalán.

 

Itt van néhány fontos szabály, ami arra vonatkozik, hogyan kell viselkedni, ha megkülönböztető jelzést használó jármű közelébe sodor minket az élet:

  • a megkülönböztető jelzéseket, vagyis a villogó kék fényjelzést és szirénát használó gépjárművek részére minden járművel, minden helyzetben adjanak elsőbbséget, és annak akadálytalan továbbhaladását félrehúzódással vagy a szükséghez képest megállással tegyék lehetővé.
  • az ilyen fényjelzést használó, álló járművet megközelíteni, vagy mellette elhaladni csak fokozott óvatossággal szabad.
  • a forgalomban haladó, megkülönböztető jelzést használó járművet megelőzni tilos, sőt, kötelező megtartani a veszélyhelyzetet kizáró követési távolságot.
  • gyér forgalom esetén a külső sávba kell lehúzódni, míg nagy forgalom esetén a belső sáv bal szélére és a külső sáv jobb szélére kell húzódni, így biztosítva a szabad utat középen az ott áthaladó tűzoltó járműveknek.
  • soha ne lépjünk hirtelen a fékre, hiszen azzal a szirénázó járművet is hirtelen fékezésre kényszerítjük. E helyett nézzünk szét és mérjük fel, hogy merre tudunk lehúzódni, indexeljünk le, ez által jelezve, hogy észleltük a megkülönböztető jelzést használó járművet, majd fokozatos fékezéssel húzódjunk le.
  • fontos tudni azt is, hogy a tűzoltógépjárművek nagy súlyukból adódóan lassabban blokkolnak, majd lassabban is gyorsítanak újra fel, mint a személygépjárművek, így ennek érdekében is nagyon fontos, hogy ne a hirtelen fékezés vagy megállás módszerét alkalmazzuk.
  • autópálya, autóút leállósávján a megkülönböztető jelzést használó jármű közlekedhet, így annak minden esetben szabad teret kell biztosítani.
  • különösen fontos, hogy a téli csúszós utakon még körültekintőbben tegyük lehetővé a megkülönböztető jelzéseit használó járművek továbbjutását.