Az Ukrajnában élő Roman Priadko dizájnerként dolgozik és elég ügyes abban, amit csinál. Nemrég pattant ki a fejéből az ötlet, hogy mi lenne, ha elkészítené a Moszkvics 2140-es modern változatát. Gyorsan meg is ragadta a virtuális rajztáblát, és egy igazán menő, kicsit retrós hangulatú, mégis modern autót rajzolt.

Ez lehetne az alapmodell

Ha így támadna fel a Moszkvics 2021-ben, mi a keblünkre ölelnénk 1

A hetvenes-nyolcvanas években a 2140 többféle változatban készült, kombi és furgon karosszériával is. A gyár folyamatosan fejlesztette a 2140-est, azonban ezek a fejlesztések az egyre szűkebb lehetőségek miatt inkább csak a költségek csökkentését szolgálták. Így minőségben és megbízhatóságban is visszalépést jelentettek.

Így gyorsul nulláról százra az 1,5 literes motorral szerelt Moszkvics 2140:

 

Ha így támadna fel a Moszkvics 2021-ben, mi a keblünkre ölelnénk 2

Az összeszerelés minősége szép lassan leromlott, megjelentek a más típusokból (Lada) átvett alkatrészek, ezek illesztése azonban nem mindig sikerült az alapvetően változatlan régi konstrukcióhoz.  Mindezek ellenére a 2140-est sokan kedvelték alacsony ára, erős motorja, jó fékrendszere és strapabíró kialakítása miatt.

Ha így támadna fel a Moszkvics 2021-ben, mi a keblünkre ölelnénk 3

Itt pedig az SR sportváltozat

Ha így támadna fel a Moszkvics 2021-ben, mi a keblünkre ölelnénk 4

Ha így támadna fel a Moszkvics 2021-ben, mi a keblünkre ölelnénk 6

Ha így támadna fel a Moszkvics 2021-ben, mi a keblünkre ölelnénk 7

Az ukrán dizájner az utasteret is újraálmodta. Bármelyik mai autóban el tudnánk ezt képzelni. Akár egy Mercedes- vagy Audi-logó is lehetne a kormányon.

Ha így támadna fel a Moszkvics 2021-ben, mi a keblünkre ölelnénk 8