Pontosan emlékszem, hogy mikor láttam először Alfa Romeo Junior Zagatót, és ez leginkább azért van, mert egyszerre tud elképesztően tündéri apróság és nagyon merész formájú kupé lenni. A Balatonfüreden rendezett Concours d’Elegance-on hosszasan nézegettem és egyre jobban tetszett a szokatlan plexiorrától egészen a kisiparinak ható hátsó lámpákig az egész.

Mindig valami nagyon mást csinálnak a milánói Zagatónál, és mégis egyértelműen felismerhető a kézjegyük az formákon. Az Alfa Romeo mellett gyakran dolgoznak Aston Martinnal, de még a BMW-nek is készítettek két szép Z-t. Az Alfa Romeónak igazi tét nélküli játék volt, mert a Bertone tervezte modellek biztosra mentek, a fiatalos frissesség pedig pluszban érkezett 1970-ben a Junior Zagatóval.

Zagato kicsi és drága Alfa Romeója 2
Zagato kicsi és drága Alfa Romeója 3

Zagato kicsi és drága Alfa Romeója

Zagato kicsi és drága Alfa Romeója 14
Zagato kicsi és drága Alfa Romeója 15
Zagato kicsi és drága Alfa Romeója 16
Zagato kicsi és drága Alfa Romeója 17
Zagato kicsi és drága Alfa Romeója 18
Zagato kicsi és drága Alfa Romeója 19
Zagato kicsi és drága Alfa Romeója 20
Zagato kicsi és drága Alfa Romeója 21
Zagato kicsi és drága Alfa Romeója 22
Zagato kicsi és drága Alfa Romeója 23
Fotó megosztása:

4 méter hosszú és csak 950 kg a Junior Zagato, mégis ez volt az Alfa Romeo harmadik legdrágább modellje akkoriban. Ez főleg azért lehet, mert ezek az autók kézzel készültek, összesen 1108 példány. Ez a napsárga a kisebb és gyengébb motorral szerelt változat, itt a blokk a GT 1300 Junior Coupéból érkezett és valamivel több mint 90 lóerő jön ki belőle 6000-es fordulatnál.

Zagato kicsi és drága Alfa Romeója 24

1970. március 5-én készült el és 15 nappal később már egy modenai kereskedőnél várta első tulajdonosát, akit további kettő követett mostanáig. Az autó persze komoly restaurálás után néz ki úgy, mintha új volna. A bőrkárpiton egy árva gyűrődés vagy repedés nincsen, ahogyan a háromküllős, fakarimájú kormány lakkozása is hibátlan. Az Ercole Spada tervezte kis Junior Zagatót több mint 30 millió forintra tartják.

Zagato kicsi és drága Alfa Romeója 25