A japán SoftBank technológiai csoport tárgyalásokat folytat az amerikai Boston Dynamics robotfejlesztő vállalat eladásáról a dél-koreai Hyundai Motor Co. autógyártó konszernnel – számolt be róla a Bloomberg.

A hírügynökség értesülése alapján a mintegy egymilliárd dollárra becsült tranzakció keretében a dél-korai Hyundai autógyár teljes ellenőrzést kapna a Boston Dynamics robottechnológia vállalat felett. A források szerint a tárgyalások folyamatban vannak, de nem biztos, hogy sikerrel zárulnak.

A hírügynökség érdeklődésére a három vállalat egyike sem erősítette meg az értesülést. A Hyundai e-mail üzenetben közölte, hogy “folyamatosan keresi a befektetési és együttműködési lehetőségeket”. A Boston Dynamics pedig azt közölte, hogy “fejlesztési eredményei folyamatosan felkeltik potenciális befektetők és együttműködő partnerek érdeklődését”.

A Boston Dynamics technológiai fejlesztő vállalatot a Massachusetts Institute of Technology műegyetem alapította a 90-es években és önállóan működött egészen 2013-ig, amikor felvásárolta a Google. A SoftBank tulajdonába pedig 2017-ben került át a cég. A Boston Dynamics magas innovációs tartalmú, de csekély kereskedelmi értékkel bíró fejlesztési eredményeket ért el működése során és jelenleg sem dolgozik nyereségesen. A Hyundai viszont magas használati értékkel rendelkező, gyári összeszerelő robotokat állít elő.

Amikor a Boston Dynamics 7 évvel ezelőtt megmutatta a 30 km/órás sebességgel rohanó “Vadmacskát”, akkor sokaknak leesett az álla.

 

Aztán megjelent 2017-ben az alábbi videó, amely már egyenesen félelmetes volt, hogy mennyire fejlett technológiával állunk szemben.

De itt nem volt megállás, a Boston Dynamics már kétlábon járó, mesterséges intelligenciával felvértezett robotokat is készített, amelyek hihetetlen ügyességgel dolgoznak. Ettől is összeszorul a zabszem…

 

Néhány hónapja pedig piacra dobták az első robotkutyát, amelyet bárki megvásárolhat 74 500 dollárért, azaz átszámítva 22,8 millió forintért.

A Spot-alapcsomaghoz két akkumulátor, egy töltő, az irányításért felelős tablet és egy tároló jár. Akiknek ez nem elég, válogathat a 18-21 ezer dolláros extrák közül, melyekkel a robotkutya még pontosabban tájékozódik, vagy éppen színes panorámafelvételeket tud készíteni. A robot csúcssebessége 5 kilométer/óra, egy töltéssel pedig 90 percig képes működni.