Spanyolország délkeleti részét heves felhőszakadások sújtották az elmúlt napokban, 48 óra alatt helyenként 400-500 mm csapadék zúdult le -írja az Időkép.

Valencia csatornarendszere nem is bírt a rengeteg csapadékkal, így a város utcáit és az autókat szó szerint ellepte a víz.

Özönvíz Valenciában, apokalipszist idéző fotók és videók a helyszínről 1

Mi történik akkor, ha víz jut az utastérbe?

A nagy mennyiségű víz nem tesz jót autóknak, különösen akkor nem, ha alulról jön. Márpedig árvíz esetén általában ez a helyzet. Ilyenkor a jellemzően cseppet sem tiszta víz beszivárog a legkisebb réseken is, az ajtótömítések sem nyújtanak kellő védelmet és lassan megtelik vízzel az utastér. A különböző anyagokkal együtt érkező víztől pedig büdös lesz a szőnyeg és a kárpit, a szivacsok mind magukba szívják és örökké érezhető marad. Az elektromotorok pedig szintén nem viselik jól a nedvességet, ezért biztosan mindnek vége lesz.

Özönvíz Valenciában, apokalipszist idéző fotók és videók a helyszínről 2

Mi történik akkor, ha víz jut a motortértbe?

Általános alapelv, hogy tengelymagasságig érő vízben szinte biztosan megússza a kocsi az átkelést. Ha még magasabbra emelkedik a víz, illetve még mélyebbre gázolunk bele, drukkolhatunk a generátor, az önindító épségéért, meg persze azért, hogy ne szívjon vizet a motor.

A víz ugyanis nemhogy elégni nem fog a hengerekben, a dugattyú sem tudja összenyomni – leáll a motor, a benne rekedő mozgási energiáktól görbül, törik a hajtókar, rosszabb esetben kiszakítja a blokk oldalát.

 

Néhol olyan erős volt az áradás, hogy autókat sodort el a víz: