A tél közeledtével egyre gyakrabban és egyre szélesebb spektrumban nehezítik a közlekedést az időjárási tényezők, ideértve a ködöt is. Ma is az ország északi felén több helyen várható köd, elsősorban északnyugaton sűrű köd. A látási viszonyok délelőtt csak lassan javulnak – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Erre való tekintettel a rendőrség mindenkit fokozott óvatosságra és a szokásosnál körültekintőbb közlekedésre int a Police.hu-n megjelent közleményében. 

A lakott területen kívüli útszakaszokon lehet igazán veszélyes a köd, merthogy a páraréteg olykor átláthatatlan, emiatt a járművezető nem tudhatja, milyen akadályok jelennek meg előtte, és a közvilágítás sem segíti a haladást.

Az egyik legfontosabb, hogy ködös útszakaszokon csökkentsük járművünk sebességét, valamint tartsunk a szokásosnál nagyobb követési távolságot, és lehetőleg tartózkodjunk az előzéstől!

– figyelmeztet a legnagyobb veszélyre a rendőrség.

A közlemény megjegyzi: különösen veszélyes lehet, ha hirtelen érkezünk egy ködfoltba, ekkor ugyanis a látótávolság nagyon rövid idő alatt jelentősen lecsökken, és nem tudhatjuk, milyen veszélyekkel, kockázatokkal kell számolnunk.

Köd esetén használjunk ködfényszórót, alternatívaként (amennyiben a jármű nem rendelkezik ilyennel) a tompított fényszórót javasolják az egyenruhások, akik szerint ezzel szemben a távolsági fényszóró használata kifejezetten kerülendő, hiszen az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító, átláthatatlan fehér falat képez.

Csúszós úton a gépjárművezetőknek számolnia kell azzal, hogy a megállás és a kanyarodás is komoly koncentrációt igényel, de sok esetben még az egyenes haladás is nagyobb óvatosságot követelhet. Amennyiben az autó fara elkezd oldalra enyhén kitörni, az finom ellenirányú kormánymozdulattal korrigálható.

Közlekedésünk során számoljunk az úttesten gyalogos, kerékpáros vagy lassú jármű közlekedésére, meghibásodott jármű megjelenésére, melyek észlelése a ködben ugyancsak jelentősen korlátozódik. Ha pedig gyalogosan közlekedünk lakott területen kívüli útszakaszokon, akkor mindig vegyük fel a fényvisszaverő mellényt, mely észlelhetőségünket, és ezáltal biztonságunkat sokszorosára növelheti!

Az őszi időjárás jelentette vezetésbiztonsági kihívásokra az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság idén az október 19-e és december 6-a között zajló, Látni és látszani 2020 című kampányában szeretné felhívni a figyelmet.