A Honsú szigetének közepén fekvő Tocsigi egyike azon Japán városoknak, amelyek viszonylag sértetlenül vészelték át a második világháború borzalmait, így belvárosa bővelkedik a történelmi jelentőségű épületekben. Egy ilyen környezet pedig mindenből a legszebbet érdemli, gondolta egy helyi üzletember, bizonyos Nakamura Kazuo, és felajánlott a városi rendőrségnek egy Lexus LC kupét.

Kőkemény sportautóval járőröznek a japán rendőrök 1

A helyi rendfenntartó erők tradicionális fekete-fehér színére matricázott, orrán a rendőrség aranyszínű emblémáját viselő autó az ünnepélyes átadást követően szeptember 23-án állt szolgálatba. A világ több nagyvárosában találkozhatunk hasonló luxus-rendőrautókkal, ám azokat sok helyen csak a turisták lenyűgözésére, a rendőrség reprezentációs feladatainak erősítésére használják.

A Lexus LC-nek is részt kell majd vennie különböző promóciós eseményeken, ám a tervek szerint valódi járőrfeladatokra is bevetik: elfogó járműként segíti a közlekedési, illetve bűnüldöző osztályok munkáját.

A különleges rendőrautó műszaki paramétereiről sajnálatos módon nem számol be a hírt közlő japán napilap, a Mainicsi Sinbun. Reprezentatív célokra talán jobb választás a környezetbarát üzemű, öntöltő hibrid LC 500h, míg az autópályán inkább a Lexus 5,0 literes V8-as sportmotorjával szerelt, 477 lóerős LC 500 modellváltozat a szerencsésebb döntés.

Kőkemény sportautóval járőröznek a japán rendőrök 3

Bármelyikre esett is azonban Nakamura választása, nem változtat a tényen, hogy a 200 ezer lakosú város rendőrsége az egész világon elsőként kapott fényhíddal és az orsó alakú hűtőmaszk mögé illesztett, kiegészítő villogókkal szerelt Lexus LC járőrkocsit.

Kőkemény sportautóval járőröznek a japán rendőrök 4