Egy legendás korszak első képviselője került elő tavaly Seattle mellől egy pajtából. Az 1983-as Aud Quattro az egyik első összkerékhajtású német autó lehetett, amit az Egyesült Államokba hajóztak, és odaát még inkább különlegességnek számított, mint Európában.

A német autógyártás dicsérete ez 20 év állás után feltámasztott Audi Quattro 1A német autógyártás dicsérete ez 20 év állás után feltámasztott Audi Quattro 2A német autógyártás dicsérete ez 20 év állás után feltámasztott Audi Quattro 3

Mégis két évtizedet állással töltött, míg 2019-ben fel nem fedezték, és megkezdődött a felújítása. A korabeli Audik minőségét dicséri, hogy nem volt szükség teljes körű restaurálásra, kipufogórendszert, folyadékokat kellett cserélni, fel kellett újítani a fékrendszert, de mélyre ható karosszériajavításra és motorbontásra nem kellett sort keríteni.

A német autógyártás dicsérete ez 20 év állás után feltámasztott Audi Quattro 4A német autógyártás dicsérete ez 20 év állás után feltámasztott Audi Quattro 5A német autógyártás dicsérete ez 20 év állás után feltámasztott Audi Quattro 6

Az öthengeres, turbómotorral szerelt ABT-tuningcsomagos klasszikus így szinte eredeti állapotban került új gazdájához 22 500 dollárért, ami 6,8 millió forintot jelent.

A német autógyártás dicsérete ez 20 év állás után feltámasztott Audi Quattro 7

A típusból kevesebb mint 11 500 példány készült 11 év alatt, a motorok 1986-ig 2,1 literesek voltak, 1987-ben jött a 2,2-es turbós, az első kivitel teljesítménye 200 lóerő körül mozgott, a 20 szelepes hengerfejjel szerelt utolsó szériák viszont már 220 lóerőt tudtak. Az ős-quattrók közül viszont mindenki a legvadabb, legritkább darabra emlékszik, a kurta tengelytávval készített, 306 lóerős Sport quattróra.  Kollégánk Szörényi András 2013-ban kipróbálhatott egyet, és felejthetetlen emlékkel lett gazdagabb.