A Google műholdképét nézegetve sok érdekességet felfedezhetünk országunk területén. Főleg a nagyobb felbontással készült képek izgalmasak, és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér környéke ilyen. Maga a repülőtér is megfigyelhető, és a sok érdekes részlet között feltűnhet egy, a Tűzoltó-parancsnokság melletti erdősáv mögött bújó, utasszállító repülő. 

Ez lett a sorsa az egyik legnagyobb Malév repülőgépnek 1

Ráközelítve látszik, hogy valószínűleg a Malév kötelékébe tartozik a gép, a kék farokrész árulkodó, igaz, függőleges vezérsík nincs, ahogy valószínűleg a legtöbb műszaki berendezés is hiányzik. Vajon hogy került oda? Mire használják? Ezekre némi kutatás után könnyen választ kaphatunk.

Az airportal.hu 2013-as cikkéből kiderülnek a részletek: “Ma délután (2013.11.08) utolsó földi útjára indult a Malév egyetlen megmaradt szélestörzsű repülőgépe, az egykor HA-LHB lajstrommal szolgálatot teljesítő Boeing 767-200ER. A Budapest Airport Kényszerhelyzeti Készültsége a repülőtéri kertészet és az irányítótorony mögötti füves részre vontatta, ahol az elkövetkezőkben mentési gyakorlatok résztvevője lesz. 

Ez lett a sorsa az egyik legnagyobb Malév repülőgépnek 2

A Malév egyik legnagyobb gépének (Boeing 767-200ER) utolsó útja. (Fotó: Budapest Airport-airportal.hu)

Alig felismerhetően, emblémáitól megfosztva, hajtóművek, orrkúp és függőleges vezérsík nélkül vontatták arra, a nyughelyéül szolgáló füves területre a Malév utolsó Boeing 767-esét, amelyen hátralévő idejében parkolhat.

Még értékes alkatrészeinek vevője megkapta amit akart, ennyi maradt a magyar légitársaság utolsó nagygépéből.”

Az egykori MALÉV második Boeing 767-23G(ER) típusú repülőgépe, a cégigényeire szabva készült kétosztályos székezéssel, General Electric hajtóművekkel. Az első repülését 1993. február 25-én teljesíti. A legutolsó útja: 2008. október 27. ” Budapest -London Gatwick -Budapest” 

A függőleges vezérsík pedig 2018-ban bukkant fel újra, az Aeroparknál, messziről is jól látható mementóként. 

Elkészült a Boeing 767 HA-LHB vezérsík világítása is. Igazi landmark lett belőle... Köszönjük Kész Kft! 😊✈️ Fotó: Schmidt Krisztófer

Közzétette: Aeropark – 2018. január 11., csütörtök

A Boeing mellett a néhai HA-LCA lajstromjelű Tu-154-es található meg a repülőtéren a Malév hagyatékából. Ezzel a géppel sokkal kegyesebb volt a sors, köszönhetően a Légiközlekedési Kulturális Központnak. A Malév első gépe pár éve egy grandiózus vállalkozás keretein belül visszakapta régi-új külsejét. A projektről a tu-154.hu oldalon akad még rengeteg érdekesség, kép, és információ.