Hétköznapi halandó talán még illusztráción sem látott annyi pénzt, amennyiért várhatóan gazdát cserél majd ez az 1937-es évjáratú Bugatti Type 57S Atalante: becslések alapján a mai nap folyamán induló online árverésen a győztes licit 7 millió font (2,3 milliárd Ft!) lehet.

A Carscoops számításai szerint két Chiron könnyedén kijön az árából, persze, szó nincs rablásról, hiszen amennyire régi, legalább annyira ritka az 57S Atalante, csupán 17 példány készült belőle. 

Négysebességes manuális váltóval és 3,25 literes, nyolchengeres motorral szerelték a modellt. Utóbbihoz Stromberg karburátor és Marshall K200-es turbófeltöltő társul, így 5500-as fordulatszámnál 220 lóerős teljesítményt képes leadni.

Ennek az 57S-nek az első tulajdonosa Earl Howe autóversenyző volt, aki egyben a Bugatti-tulajdonosok Klubjának (BOC) elnöki posztját is betöltötte. Howe igényeinek megfelelően szállították le az autót, a turbófeltöltőt mégis később, az 1940-es években kapta meg, amikor már egy lelkes fanatikus, John Tingay birtokában volt a kocsi.

„Garázsban tartott” állapotban került mostani tulajdonosához, a Bugatti-szakértő Ivan Duttonhoz a 83 éves ikon, amely az elmúlt években átfogó restauráláson ment keresztül. Az autó egyediségéhez sokat hozzátesz a patkórács mellett a két fő fényszóró és a két ködlámpa, valamint az ötcsöves kipufogórendszer.

Néhány hónappal ezelőtt írtunk már egy Type 57-es Bugattiról, melynek C típusából 710 példányt gyártottak le: