Az idős hölgy nem volt elég körültekintő, csak bámul meredten maga elé, miután elindul a zebrán. Joggal merül fel a dolog, hogy az egyik autós már megadta neki az elsőbbséget, de ez még nem azt jelenit, hogy vakon átkelhetünk az úttesten. Pláne akkor nem, ha többsávos aszfaltcsíkról van szó.

A szerencse itt most nagyot mentett, a vétkes autós pedig elegánsan távozott a helyszínről.

Itt egy hasonló eset, ahol egy rövid dudálás mentett életet. A kék Toyota sofőrje nem ezen a bolygón tartózkodott fejben, mert ha magánál lett volna, észreveszi, hogy mellette a jobb sávban már áll egy autó a zebra előtt.

 

A hazai KRESZ ekképpen fogalmazza meg a magatartást gyalogosátkelőknél:

  • Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel – kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is – elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.
  • Azt a helyet, ahol a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos-átkelőhely előtt meg is tudjon állni.
  • A kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni és továbbhaladni akkor szabad, ha a vezető meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének a megsértése nélkül megteheti.
  • A vezetőnek fokozottan ügyelnie kell az úttesten.