Néhány napja jelent meg a Vezessen a hír, hogy ebben az időszakban nagyon kell figyelni a szarvasokra, ugyanis most zajlik a szarvasok párzási időszaka. Erre jön az alábbi videó, amelyen rögtön két igen éles helyzetet láthatunk.

“Ezt a videót tegnap készítettem Csákvár közelében. A városon kívül mindig óra szerint 90-100 km/óra közötti sebességgel hajtok és inkább a 90-hez közelebb, mert így érzem biztonságosnak. Kb. 30 centin múlt, hogy nem csaptam el, pedig amint feltűnt az út szélén padlón volt a fékpedál. Emlékszem, hogy abban a pillanatban amikor a fékre léptem tuti biztos voltam benne, hogy nem tudjuk elkerülni az ütközést. Mikor kiszaladt az első káromkodás akkor tudatosult, hogy mégis sikerült megúszni.

Tanulság is van: miközben az imént leírt módon haladtam (óra szerint 90), egész úton folyamatosan előzgettek és a hátsómba mászott szinte mindenki. Szerencsére épp akkor senki nem volt mögöttünk” – írta a videót beküldő olvasó.

 

Szarvasbőgés időszakában az autósoknak (és persze a többi közlekedőnek is) számítaniuk kell az állatok megjelenésére az utakon, és nem csak azokon az útszakaszokon, amelyeket „Vadállatok” veszélyt jelző táblával jelöltek meg. Tudjátok, az “ugró szarvas” tábla. A bikák bőgési időszakában az állatok jóval aktívabbak, veszélyérzetük lecsökken, ezért könnyen szaladhatnak ki az úttestre. A szarvasok mozgása szeles időszakban általában alábbhagy, de alkonyat idején, valamint hidegre forduló időjárás esetén jobban mozdul a vad.

A szarvasgázolások következményei súlyosak lehetnek, nem csak a vadállat sérülhet, hanem veszélyeztetettek a balesetben érintett jármű vezetője és utasai is, ugyanis a viszonylag magas testfelépítésű szarvast elütve az a szélvédőbe csapódhat, így az utastérbe juthat.