A műszaki hibák valószínűleg azóta jelen vannak az emberiség életében, amióta az elődeink elkezdték az első primitív eszközöket használni. Nem volt ez másként az ipari forradalmat követő korszakban sem, amikor a feltalálók igyekeztek szinte mindent gépesíteni.

Nagy lökést kapott ekkor a személyszállítás is, a gőzgépnek, valamint George Stephenson gőzmozdonyának köszönhetően. A találmány jelentősen felgyorsította a közlekedést, ám korántsem volt veszélytelen. Ahogy minden új eszköz bemutatása után, itt is felütötték a fejüket a műszaki hibák, melyeket részben a hibás konstrukciók, részben az őket kezelő személyzet hozzá nem értése okozott.

A gőzmozdonyoknál ez sok esetben igen látványos formában materializálódott. A forróság, a táguló vízpára és a rossz beállítások miatt számtalan mozdony végezte roncsként, melyeket sok esetben megörökítettek valamilyen képalkotó eszközzel. Az alábbiakban ezekből hoztunk egy csokorral.

A vasút hőskorában nem volt ritka ez a látványos jelenség 1A vasút hőskorában nem volt ritka ez a látványos jelenség 2A vasút hőskorában nem volt ritka ez a látványos jelenség 3A vasút hőskorában nem volt ritka ez a látványos jelenség 4A vasút hőskorában nem volt ritka ez a látványos jelenség 5A vasút hőskorában nem volt ritka ez a látványos jelenség 6A vasút hőskorában nem volt ritka ez a látványos jelenség 7A vasút hőskorában nem volt ritka ez a látványos jelenség 8A vasút hőskorában nem volt ritka ez a látványos jelenség 9A vasút hőskorában nem volt ritka ez a látványos jelenség 10A vasút hőskorában nem volt ritka ez a látványos jelenség 11A vasút hőskorában nem volt ritka ez a látványos jelenség 12A vasút hőskorában nem volt ritka ez a látványos jelenség 13A vasút hőskorában nem volt ritka ez a látványos jelenség 14A vasút hőskorában nem volt ritka ez a látványos jelenség 15A vasút hőskorában nem volt ritka ez a látványos jelenség 16A vasút hőskorában nem volt ritka ez a látványos jelenség 17A vasút hőskorában nem volt ritka ez a látványos jelenség 18A vasút hőskorában nem volt ritka ez a látványos jelenség 19A vasút hőskorában nem volt ritka ez a látványos jelenség 20A vasút hőskorában nem volt ritka ez a látványos jelenség 21A vasút hőskorában nem volt ritka ez a látványos jelenség 22A vasút hőskorában nem volt ritka ez a látványos jelenség 23